Παραδοσιακή Συνταγή: Η Πλακωτή Κυκλάδων, γνωστή και ως «Μουσακάς Κυκλάδων», είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με πλούσια ιστορία και γεμάτη γεύση.
Η Πλακωτή Κυκλάδων αποτελείται από στρώσεις λαχανικών, όπως πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και ντομάτες, ψημένα στο φούρνο και σκεπασμένα με τυρί φέτα.
Η προέλευσή της χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, με διάφορες παραλλαγές να υπάρχουν σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.
Η ονομασία της προέρχεται από τον τρόπο παρασκευής, καθώς τα λαχανικά «πλακώνονται» το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο και γευστικό μωσαϊκό.
«Ταξιδέψτε» στις δροσερές Κυκλάδες, με μια εύκολη και γευστική συνταγή από τον ταλαντούχο σεφ Γιώργο Τσούλη. Η συνταγή του υπόσχεται να φέρει στο τραπέζι σας όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του ελληνικού καλοκαιριού, με απλά υλικά και πλούσια γεύση.
Υλικά:
3 πατάτες, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες πάχους 1εκ.
3 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες πάχους 1 εκ.
3 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες οριζόντια
2 ντομάτες μεγάλες, κομμένες σε ροδέλες
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, κομμένη σε λεπτές οριζόντιες φέτες πάχους 1 εκ.
200 γρ. φέτα
2 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου, προσθέτουμε τις πατάτες. Τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε για 40 λεπτά.
Αποσύρουμε το ταψί με τις πατάτες από το φούρνο και απλώνουμε από πάνω τους τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις μελιτζάνες και τις ντομάτες. Πασπαλίζουμε με τη φέτα, το θυμάρι, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε εκ νέου, για 20-25 λεπτά.
Αποσύρουμε από το φούρνο, το αφήνουμε τη πλακωτή Κυκλάδων να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Γιώργο Τσούλη, εδώ