Παραδοσιακή Συνταγή: Ένα από τα πιο αγαπημένα και γευστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με ρίζες που χρονολογούνται από την αρχαιότητα
Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, γνωστά και ως «σαρμάδες», αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα και γευστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με ρίζες που χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Η πολίτικη εκδοχή τους, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση και την λεπτή αρωματική ισορροπία.
Από την Ελλάδα πέρασαν σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, με μικρές διαφοροποιήσεις στα υλικά και τον τρόπο παρασκευής. Η γέμιση αποτελείται από ρύζι, μυρωδικά και μπαχαρικά, τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα ή σε κάποιες εκδοχές φύλλα λάχανου.
Ας δούμε λοιπόν τα βασικά βήματα για την παρασκευή αυτού του εκλεκτού πιάτου:
Υλικά:
200γρ. αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε άλμη)
200γρ. ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. χυμός λεμονιού
1/2 φλ. ζεστό νερό
1/4 φλ. άνηθος αποξηραμένος
1/4 φλ. δυόσμος αποξηραμένος
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
200ml ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προετοιμασία των αμπελόφυλλων: Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα, ζεματίστε τα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό. Αν χρησιμοποιείτε αμπελόφυλλα σε άλμη, ξεπλύνετε τα καλά και μουλιάστε τα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά.
Προετοιμασία της γέμισης: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ζεστό νερό, τον αποξηραμένο άνηθο, τον αποξηραμένο δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.
Τύλιγμα των ντολμαδάκια: Τοποθετήστε ένα αμπελόφυλλο σε μια λεία επιφάνεια, με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Βάλτε μια μικρή ποσότητα γέμισης στο κέντρο του φύλλου, κοντά στο κοτσάνι.Διπλώστε το κοτσάνι προς τα μέσα, έπειτα διπλώστε τα πλαϊνά του φύλλου προς τα μέσα, και τυλίξτε το σε ρολό.
Μαγείρεμα: Σε μια κατσαρόλα, τοποθετήστε τα ντολμαδάκια σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο. Ρίξτε αρκετό ζωμό λαχανικών (ή νερό) ώστε να τα καλύψει. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Σερβίρισμα: Αφήστε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρετε τα ζεστά, περιχυμένα με σάλτσα αυγολέμονο ή γιαούρτι.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση σταφίδες, κουκουνάρι ή ξύσμα λεμονιού για extra γεύση.
Αν δεν έχετε ζωμό λαχανικών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό με 1 κύβο ζωμού.