Παραδοσιακή Συνταγή: Το φούστουρον, γνωστό και ως φούστορον ή φούστρον, αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές της ποντιακής κουζίνας.

Η παραδοσιακή συνταγή του φούστουρου είναι απλή και λιτή, περιλαμβάνοντας μόνο τρία βασικά υλικά: αυγά,βούτυρο και αλάτι. Η απλότητα αυτή, όμως, δεν αφαιρεί από την γευστική του αξία, καθώς το φούστουρον, με την αφράτη υφή και την βουτυρένια γεύση του, αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο για πρωινό, brunch ή ακόμα και για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα.

Με το πέρασμα του χρόνου, η συνταγή του φούστουρου εμπλουτίστηκε με διάφορα υλικά, προσαρμοζόμενη στις γευστικές προτιμήσεις και τις εποχικές διαθέσιμες πρώτες ύλες. Έτσι, συναντάμε πλέον εκδοχές του φούστουρου με τυρί, μυρωδικά, φέτα, πιπεριές, λουκάνικο, μανιτάρια, και άλλα πολλά.

Κάθε μάγειρας προσθέτει τη δική του πινελιά, δημιουργώντας μοναδικές και γευστικές παραλλαγές.

Είτε στην παραδοσιακή του εκδοχή, είτε εμπλουτισμένο με διάφορα υλικά, το φούστουρον παραμένει ένα αγαπημένο πιάτο για τους Ποντίους, θυμίζοντάς τους τις ρίζες τους και προσφέροντας μια γευστική εμπειρία γεμάτη παράδοση και νοστιμιά.

Η συνταγή μεταφέρει μνήμες και για αυτό είναι αγαπητή ανάμεσα και σε όσους προσέχουν ιδιαίτερα την διατροφή τους, όπως η Φαίη Σκορδά που πρόσφατα ετοίμασε την συνταγή και έκανε την παρακάτω δημοσίευση στο instagram 

Παραδοσιακή Συνταγή: Το φούστουρον, γνωστό και ως φούστορον ή φούστρον, αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές της ποντιακής κουζίνας.
Παραδοσιακή Συνταγή: Το φούστουρον, γνωστό και ως φούστορον ή φούστρον, αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές της ποντιακής κουζίνας.

Εμείς σας προτείνουμε την συνταγή του σεφ Πέτρου Συρίγου.

Υλικά:

5 αυγά
3 κτ.σ βούτυρο γάλακτος
250 γρ γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
200 γρ φέτα 
3 πατάτες κομμένες ψιλές
2 κ.τ.σ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Παραδοσιακή Συνταγή
Παραδοσιακή Συνταγή: Το φούστουρον αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές της ποντιακής κουζίνας.

Εκτέλεση:

Τηγανίζουμε τις πατάτες μας σε ηλιέλαιο. Οι πατάτες μας πρέπει να είναι λεπτά κομμένες για να ξεροψηθούν.Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε και χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε σταδιακά το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σε ένα μαντεμένιο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί, ρίχνουμε τις πατάτες στο μείγμα του μπολ με τα αυγά.

Μόλις κάψει το βούτυρο βάζουμε το μείγμα με όλα τα υλικά στο τηγάνι. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Για να αναποδογυρίσουμε χρησιμοποιούμε ένα πιάτο.

Σερβίρουμε με λίγη επιπλέον τριμμένα φέτα από πάνω και αρκετό πιπέρι φρέσκο και μπούκοβο αν θέλουμε. 

Βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Πέτρο Συρίγο, εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ