Παραδοσιακή Συνταγή: Σε ένα ταξίδι γεμάτο γεύσεις και αρώματα, ένα παραδοσιακό πιάτο που αγγίζει τις αισθήσεις και ξυπνάει μνήμες από παλιά
Η ρεβιθάδα Σίφνου αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με πλούσια ιστορία και γεμάτη γεύση. Η συνταγή του Σεφ Γιώργου Τσούλη θα φέρει στο τραπέζι σας ένα πιάτο γεμάτο γεύσεις και αρώματα
Υλικά
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 ml νερό
Για τη ρεβιθάδα
1 κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό για 1 μέρα
3 λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε κάθετες φέτες
200 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη
2 δαφνόφυλλα
2 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
2 ½ λίτρα ζωμό λαχανικών
Αλάτι
Φρέσκο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C στον αέρα.
Για τη ζύμη
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να δημιουργήσουμε μια πολύ κολλώδη ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ρεβιθάδα
Ξεπλένουμε τα ρεβίθια καλά. Τα μεταφέρουμε σε μια γάστρα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τα δαφνόφυλλα, το δεντρολίβανο και τον ζωμό. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε στο χείλος του σκεύους το 1/2 ζυμάρι και κλείνουμε με το καπάκι, ώστε να κουμπώσει πολύ καλά.
Απλώνουμε το άλλο 1/2 ζυμάρι στο σημείο που κλείνει το καπάκι και το πατάμε καλά, ώστε να μη φεύγουν οι υδρατμοί.
Ψήνουμε τα ρεβίθια για περίπου 8-10 ώρες, μέχρι να χυλώσουν.
Αφαιρούμε τα ρεβίθια από τον φούρνο, αφαιρούμε και πετάμε τη ζύμη γύρω από τη γάστρα, διορθώνουμε το αλάτι και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε τη Σιφνέικη ρεβιθάδα με λίγο χυμό λεμονιού.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Γιώργο Τσούλη, εδώ