Παραδοσιακή Συνταγή: Το ρόστο Νάξου, είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων
Το ρόστο Νάξου έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και την παράδοση του νησιού. Παλαιότερα, το ετοίμαζαν σε μεγάλες ποσότητες για γάμους, βαφτίσια και άλλες γιορτές, συμβολίζοντας την αφθονία και την καλή ζωή.
Σήμερα, το ρόστο Νάξου παραμένει μια αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή για τους ντόπιους και τους επισκέπτες, προσφέροντας μια αυθεντική γευστική εμπειρία από τις Κυκλάδες. Η συνταγή που ακολουθεί είναι του σεφ Γιώργου Τσούλη
Υλικά
1 κιλό χοιρινό μπούτι ή λαιμό
3 σκ. σκόρδο, κομμένες σε φέτες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
200 ml κόκκινο κρασί
5 ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 400 γρ. κονκασέ
100 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
3 κλωνάρια θυμάρι, ψιλοκομμένα
1 κ.γ. μέλι
Αλάτι
Πιπέρι
80 ml ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
Πατάτες τηγανητές
Εκτέλεση:
Με ένα μυτερό μαχαιράκι, δημιουργούμε μικρές τρύπες σαν τσέπες στο κρέας, σπρώχνουμε μέσα σε αυτές το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε καλά το χοιρινό.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χοιρινό και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε τον πελτέ, σοτάρουμε και ανακατεύουμε καλά, ώστε να φύγει ο πελτές από τον πάτο της κατσαρόλας και να απλωθεί επάνω στο κρέας – εκεί είναι το μυστικό της γεύσης σε αυτό το πιάτο.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον ζωμό, το θυμάρι και το μέλι. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Εάν χρειαστεί περισσότερο χρόνο, προσέχουμε να μην εξατμιστούν τα υγρά.
Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, το αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε φέτες πάνω σε ένα ξύλο κοπής.
Σερβίρουμε το ρόστο Νάξου με πατάτες τηγανητές, περιχύνοντας με την κόκκινη σάλτσα του.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Γιώργο Τσούλη, εδώ