Πασχαλινή Συνταγή: Μια γλυκιά γεύση από την παράδοση των Ελλήνων της Σμύρνης

Η συνταγή για τα Πασχαλινά κουλουράκια Σμύρνης χάνεται στους αιώνες. Ήταν ένα δημοφιλές γλυκό στην Μικρά Ασία, και οι πρόσφυγες το έφεραν μαζί τους στην κυρίως Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού τους δίνουν μια δροσερή και αναζωογονητική γεύση, ενώ το φρέσκο βούτυρο και η βανίλια τα κάνουν βουτυρένια και αφράτα

Τα κουλουράκια Σμύρνης είναι περισσότερο από ένα απλό γλυκό. Είναι ένα σύμβολο ελπίδας, ανθεκτικότητας και μνήμης των Ελλήνων της Ανατολής και των διώξεων που υπέστησαν. Προσφέρονται στους φίλους και την οικογένεια ως δώρο αγάπης και ευχών για ένα καλό Πάσχα!

Υπάρχουν πολλές συνταγές για τα Σμυρνέικα κουλουράκια, αφού οι Σμυρνιές νοικοκυρές έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα τις δικές τους οικογενειακές συνταγές.

Κάθε οικογένεια είχε τα δικά της μυστικά, δίνοντας έτσι μια μοναδική πινελιά στα κουλουράκια τους.

Αυτή η ποικιλία συνταγών αντικατοπτρίζει την πλούσια γαστρονομική παράδοση της Σμύρνης, η οποία συνδύαζε ανατολικές και δυτικές επιρροές.

Η παρακάτω συνταγή είναι του Ζήνωνα Χριστοφορίδη.

Υλικά:

500γρ. αλεύρι.

2 λεμόνια ξύσμα.

150γρ. ζάχαρη( προαιρετικά ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα λεμόνι σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς, ιδανικά 2 μέρες πριν).

2 κρόκους.

60γρ. γάλα.

150γρ. βούτυρο κλαριφιέ.

1/2κ.γ. μπέικιν.

15γρ. κονιάκ.

50γρ. χυμό πορτοκάλι.

50γρ. βούτυρο μπέρ νουαζέτ.***

½ γρ. αλάτι.

1 ½ γρ. μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί.

Βανίλια.

20γρ. κρόκο + 15γρ. γάλα ( για την επάλειψη).

καστανή ζάχαρη για την επιφάνεια (προαιρετικά)

Πασχαλινή Συνταγή: Μια γλυκιά γεύση από την παράδοση των Ελλήνων της Σμύρνης
Πασχαλινή Συνταγή: Μια γλυκιά γεύση από την παράδοση των Ελλήνων της Σμύρνης

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο κλαριφιέ με το μπερ νουαζέτ και προσθέτουμε την ζάχαρη με το ξύσμα λεμόνι, την βανίλια, τον χυμό πορτοκάλι, το γάλα, το αλάτι, τους δυο κρόκους, το κονιάκ και την μαστίχα.

Στην συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Έπειτα, ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μπολ με το βούτυρο.

Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου περάσουν 20 λεπτά.

Μετά από 20 λεπτά την βγάζουμε από το ψυγείο και την μοιράζουμε σε μπαλάκια των 30 γρ.

Πλάθουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας.

Αλείφουμε με το μείγμα της επάλειψης και ψήνουμε στους 170-175c για 20-25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο

*** Το βούτυρο μπερ νουαζέτ ,συνδυάζει την απαλή κρεμώδη υφή του βουτύρου με την εκλεπτυσμένη μυρωδιά του καβουρδισμένου φουντουκού.
Το αποκαλούν beurre noisette στα γαλλικά και προκύπτει όταν καραμελώσουμε τα στερεά υπολείμματα του γάλακτος που υπάρχουν στο βούτυρο.

Υλικά:
250γρ. βούτυρο (82% αγελαδινό)

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.

Με την βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρούμε τον αφρό που έχει εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Μετά από λίγη ώρα το βούτυρο έχει αρχίζει να αφρίζει.

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.

Καταλαβαίνουμε ότι το βούτυρο είναι έτοιμο όταν έχει πάρει ένα πιο σκούρο καφέ χρώμα.

Στην συνέχεια κατεβάζουμε το σκεύος μας από την φωτιά περνάμε το βούτυρο από ένα φίλτρο του καφέ ώστε να το σουρώσουμε σε ένα μεταλλικό σκεύος.

Πετάμε τα υπολείμματα και το τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο.

Αρωματίζουμε το βούτυρο με υγρή βανίλια (σε περίπτωση που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο για μαγειρική , δεν προσθέτουμε βανίλια).

Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Ζήνωνα Χριστοφορίδη, εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ