Πασχαλινή Συνταγή: Κάθε χρόνο, το Σάββατο του Λαζάρου, σε αρκετά σπίτια οι μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα Λαζαράκια φέρνουν μαζί τους μνήμες και παράδοση.

Αυτά τα μικρά, αφράτα και ημίγλυκα ψωμάκια, τα Λαζαράκια, με το χαρακτηριστικό σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, που παραπέμπει στην εικόνα του Λαζάρου, κρύβουν μέσα τους πλούσια ιστορία και συμβολισμό.

Η παράδοση αυτής της Πασχαλινής συνταγής τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, συνδεδεμένη άρρηκτα με την Ανάσταση του Λαζάρου, ένα από τα σημαντικότερα θαύματα του Χριστού.

Πασχαλινή Συνταγή: Κάθε χρόνο, το Σάββατο του Λαζάρου, σε αρκετά σπίτια οι μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα Λαζαράκια φέρνουν μαζί τους μνήμες και παράδοση.
Πασχαλινή Συνταγή: Κάθε χρόνο, το Σάββατο του Λαζάρου, σε αρκετά σπίτια οι μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα Λαζαράκια φέρνουν μαζί τους μνήμες και παράδοση.

Το σχήμα τους συμβολίζει τον σπαργανωμένο Λάζαρο, ενώ η γλυκιά τους γεύση προμηνύει την χαρά της Ανάστασης.

Η ζύμωση και το ψήσιμο τους αποτελούσε στο παρελθόν μια ιερή πράξη για τις νοικοκυρές, γεμάτη με ευχές για υγεία, ευημερία και πνευματική ανάταση.

Τα Λαζαράκια υψώνονται από απλά ψωμάκια σε σύμβολα πίστης, παράδοσης και οικογενειακής θαλπωρής, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ψυχή και τις μνήμες μας.

Λαζαράκια
Πασχαλινή Συνταγή: Κάθε χρόνο, το Σάββατο του Λαζάρου, σε αρκετά σπίτια οι μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα Λαζαράκια φέρνουν μαζί τους μνήμες και παράδοση.

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν οι παλιοί πιστεύοντας πως ο Λάζαρος, φέρεται να είχε πει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…».

Στις μέρες μας, η παράδοση με τα Λαζαράκια εξακολουθεί να τηρείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας μας την αξία της πίστης, της οικογενειακής αγάπης και της ελπίδας.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι του Ακή Πετρετζίκη.

Υλικά:

400 γρ. νερό, χλιαρό

1 κ.σ. ξηρή μαγιά

150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

50 γρ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο

1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)

1/4 κ.γ. αλάτι

800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ. σταφίδες

50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

40 γαρίφαλα ολόκληρα

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.

Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.

Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα.

Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια ώστε να φτιάξουμε το μείγμα της γέμισης.

Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη και φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά.

Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια.

Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.

Σερβίρουμε.

Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη, εδώ 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ, , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ