Πασχαλινή Συνταγή: Η πιο εύκολη και νόστιμη μαγειρίτσα
Η μαγειρίτσα αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, συνδεδεμένο άρρηκτα με το Πάσχα. Η προέλευση της μαγειρίτσας χάνεται στα βάθη του χρόνου, με τις ρίζες της να φτάνουν μέχρι την Αρχαία Ελλάδα. Οι πρόγονοί μας, πίστευαν ότι η κατανάλωση εντοσθίων μετά από θυσίες προσέφερε δύναμη και ευημερία.
Σήμερα, η μαγειρίτσα παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους, με περιφερειακές παραλλαγές να προσθέτουν την δική τους πινελιά στο πιάτο. Κάποιες συνταγές περιλαμβάνουν ρύζι, κρεμμύδι και σκόρδο, ενώ άλλες προσθέτουν καυτερά μπαχαρικά για μια πιο έντονη γεύση.
Η παρακάτω πασχαλινή συνταγή είναι της γιαγιάς του Πέτρου Συρίγου.
Υλικά:
1 συκωταριά αρνίσια, περίπου 1 κιλό (μαζί με τα πνευμόνια, γλυκάδια κλπ.)
1/2 κιλό εντεράκια
2-3 μαρούλια (ανάλογα το μέγεθός τους), χοντροκομμένα
5 κ.τ.σ ελαιόλαδο
1-2 μέτρια κρεμμύδια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
Χυμό από 1 λεμόνι
100-150 γρ ρύζι καρολίνα
½ κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι, Πιπέρι
Για το αυγολέμονο
3 αυγά
2 λεμόνια τον χυμό τους
1 κουταλιά κορν φλάουρ (προαιρετικό)
Ξύσμα λεμόνι
Άνηθο
Ζωμός από τη μαγειρίτσα
Εκτέλεση:
Πλένουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια.Πλένουμε και τα μαρούλια και άνηθο και μαϊντανό και τα κόβουμε για την μαγειρίτσα. Ζεματάμε τη συκωταριά για 10 λεπτά και μετά την ψιλοκόβουμε.
Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για την μαγειρίτσα.
Προσθέτουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τη συκωταριά, τη σοτάρουμε ρίχνουμε και τα εντεράκια, σβήνουμε με χυμό από 1 λεμόνι και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μαρούλια και το ρύζι για την μαγειρίτσα.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό (έξτρα αν χρειαστεί) και τα σιγοβράζουμε περίπου 30–40 λεπτά.
Για το αυγολέμονο
Αφού σβήσουμε τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό από 2 λεμόνια.
Χτυπώντας τα συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο ζωμό από το φαγητό.
Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού.
Αφού περάσει λίγη ώρα, το αυγολέμονο θα δέσει και θα κάνει τη σούπα πιο πηχτή.
Την ξαναζεσταίνουμε πριν τη σερβίρουμε
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Πέτρο Συρίγο, εδώ