Οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι μαζώξεις στο σπίτι πληθαίνουν. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την ωραιότερη ιδέα για να συνοδέψει νόστιμα τις στιγμές μας. Πιτάκια με κρέας, που θυμίζουν λεπτές φλογέρες, ξετρελαίνουν και τον πιο απαιτητικό της γεύσης.
Τραγανά και με υπέροχα αρώματα, ταιριάζουν μοναδικά με ντιπ γιαούρτι ή ντομάτα. H Aργυρώ Μπαρμπαρίγου, μάλιστα, μάς βοηθά δίνοντας τη συνταγή βήμα-βήμα.
Υλικά
- 8 φύλλα κρούστας
- 80 γραμμ. βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 500 γραμμ. μοσχάρι πολύ ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο κιμά
- 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
- 2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά
- Αλάτι
Για το μείγμα μπαχαρικών
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρυ
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 2 πρέζες κανέλα
- 1 πρέζες μπαχάρι
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε πρώτα 2 κουταλιές βούτυρο με το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρέας πολύ καλά για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε να μαραθεί σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά, να πιει τα υγρά του.
Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών και το αλάτι. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο και τα κόβουμε σε 4 λωρίδες. Βουτυρώνουμε μία- μία λωρίδα καλά και τη διπλώνουμε.
Αραδιάζουμε ελάχιστη γέμιση. Πρέπει να είναι πολύ λεπτά σαν πουράκια. Τυλίγουμε σε ρολό χωρίς να κλείσουμε μέσα τα πλαϊνά. Απλά τσιμπάμε τις άκρες με τα δάχτυλα. Πρέπει να είναι μακριά και πολύ λεπτά, ανοιχτά στις άκρες, όχι τυλιγμένα.
Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο για δύο μέρες ή στην κατάψυξη για δύο μήνες. Αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα. Τα αλείφουμε πολύ καλά με το υπόλοιπο βούτυρο.
Τα ψήνουμε πολύ καλά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για περίπου 20-25 λεπτά να ροδίσουν καλά. Ζεστά είναι απίθανα αλλά και κρύα παραμένουν τραγανά και φανταστικά. Συνοδέψτε τα με ντιπ γιαούρτι ή ντομάτα.