Χριστουγεννιάτικο γλυκό – Rosca de Reyes: Ένα νόστιμο κέικ από τη μεξικανική παράδοση
Το Rosca de Reyes είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο μεξικανικό γλυκό που φτιάχνεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Φώτων ή των Τριών Μάγων. Το «Στεφάνι των βασιλιάδων» φτιάχνεται και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερική αλλά και στην Ισπανία. Κάθε χώρα έχει τροποιήσει την συνταγή, αλλά αυτή του Μεξικό θεωρείται πιο νόστιμη και πιο συνδεδεμένη με την θρησκευτική παράδοση.
Πίσω από αυτό το νόστιμο έθιμο κρύβεται μια πλούσια ιστορία και συμβολισμός. Οι Μεξικάνοι θεωρούνται από τους πιο πιστούς Χριστιανούς (Καθολικοί) και τηρούν με ευλάβεια τις παραδόσεις που έχουν σχέση με την θρησκεία τους.
Το Rosca de Reyes είναι μια αναπαράσταση της επίσκεψης των Μάγων αφού το σχήμα του συμβολίζει την αιωνιότητα και την αγάπη των Μάγων για τον νεογέννητο Ιησού.
Μέσα στο Rosca de Reyes κρύβεται ένα μικροσκοπικό παιχνίδι που συμβολίζει το Χριστό ως παιδί. Όποιος το βρει αναλαμβάνει να κάνει ένα μια γιορτή στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα που οι Καθολικοί έχουν την γιορτής της Κύριας Παρθένου της Candelaria (Παρουσίαση του Κυρίου στο Ναό), όπου παραδοσιακά προσφέρεται tamales και atole.
Το Rosca de Reyes δεν είναι απλώς ένα κέικ, είναι μια εμπειρία για τις αισθήσεις. Η βάση του κέικ είναι μια γλυκιά ζύμη που ανάλογα με τη συνταγή, τα συστατικά της γέμισης διαφέρουν και μπορεί να περιλαμβάνουν μαρμελάδες, αμυγδαλόπαστα, ζαχαρούχα κρέμα, κρέμα σαντιγί, φρούτα ή ακόμα και σοκολάτα.
Το κέικ αυτό έχει μια μαλακή, ελαφρώς πυκνή ψίχα με τρυφερό και υγρό εσωτερικό. Η κρούστα μπορεί να είναι απαλά τραγανή, προσφέροντας μια ικανοποιητική αντίθεση με την απαλότητα μέσα. Το κέικ δεν είναι υπερβολικά γλυκό και έτσι οι Μεξικανοί παραδοσιακά το συνοδεύουν με ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα.
Πέρα από την παράδοση πίσω από αυτό το γλυκό, το Rosca de Reyes αξίζει να το δοκιμάσετε και είναι εύκολο να το φτιάξετε στο σπίτι.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml γάλα χλιαρό
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 10 γραμμάρια μαγιά ξηρή
- 3 αυγά
- 1 κρόκος αυγού
- 50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας βανίλια
Για τη γέμιση:
- 100 γραμμάρια ζαχαρωμένα φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 50 γραμμάρια αποξηραμένα σύκα κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 50 γραμμάρια αποξηραμένα δαμάσκηνα κομμένα σε μικρά κομμάτια
Για τη διακόσμηση:
- Ζαχαρωμένα φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια (συνήθως τα κόκκινα φρούτα τα κόβουν σε σχήμα καρδιάς)
- Φύλλα αμυγδάλου
- Ζάχαρη άχνη
- 1 μικρό παιχνίδι ή φιγούρα ή φασόλι.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τον κρόκο και το βούτυρο. Προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο ορθογώνιο. Πασπαλίζουμε με τα ζαχαρωμένα φρούτα, τα σύκα και τα δαμάσκηνα. Ρολάρουμε τη ζύμη και ενώνουμε τις άκρες σχηματίζοντας έναν κύκλο. Τοποθετούμε τον κύκλο σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και κρύβουμε μέσα τη φιγούρα.
Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με τα ζαχαρωμένα φρούτα και τα φύλλα αμυγδάλου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε το rosca να κρυώσει εντελώς πριν την πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.
Φωτογραφίες: istock