Η σαλάτα είναι μια save επιλογή όταν είσαι εκτός σπιτιού και θες να φας κάτι χωρίς πολλές θερμίδες.
Άλλωστε, η θερμοκρασία έχει ανέβει και ήδη έχουμε ξεκινήσει τις βουτιές μας, οπότε οι σαλάτες είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρήσουμε το σώμα μας σε φόρμα.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 3+1 υγιεινές και δροσερές σαλάτες για να μείνεις fit και τις οποίες μπορείς να απολαύσεις στο γραφείο και στο σπίτι.
Σαλάτα με παντζάρια, ρόκα και ξινομυζήθρα
Για 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Εύκολη
Υλικά:
400 γρ. ρόκα
4 παντζάρια βρασμένα
100 γρ. ξινομυζήθρα σπασμένη
100 ml ελαιόλαδο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ξίδι λευκό
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Όσο είναι ακόμη ζεστά τα παντζάρια, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε τη σαλάτα να σταθεί για 30΄. Τη σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
TIP: Δίνουμε μια έξτρα νότα δροσιάς, με μερικά φιλέτα πορτοκαλιού.
Πατατοσαλάτα με ραπανάκια, σπανάκι, ρόκα και σύγκλινο
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Εύκολη
Υλικά:
1 κιλό πατάτες baby βρασμένες
150 γρ. ραπανάκια σε λεπτές φέτες
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
100 γρ. σύγκλινο Μάνης
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Για το ντρέσινγκ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι λευκό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
χυμό από 1 πορτοκάλι
2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε στη μέση τις πατάτες όσο είναι ακόμη ζεστές. Τις μεταφέρουμε σε σαλατιέρα, προσθέτουμε τα ραπανάκια, τα κρεμμυδάκια, το σύγκλινο και τον άνηθο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα σέικερ ή βάζο με καπάκι και τα χτυπάμε δυνατά να ομογενοπιηθούν. Περιχύνουμε με το μείγμα την πατατοσαλάτα, την ανακατεύουμε καλά και τη σερβίρουμε ζεστή.
TIP: Ενισχύουμε γευστικά τη σαλάτα με 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα ή μπούκοβο… για δυνατούς ουρανίσκους.
Σαλάτα με βίδες γαρίδες και αβοκάντο
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 15 λεπτά
Για: 4 άτομα
Υλικά:
500 γρ. βίδες βρασμένες
16 γαρίδες Νο 2
2 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
50 ml κρασί λευκό ξηρό
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
2 αβοκάντο σε φέτες
αλάτι
πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας, το κεφάλι, το κέλυφος και το έντερο της ράχης – αφήνουμε μόνο την ουρά. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και γυαλίζουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις γαρίδες καθαρισμένες και τις σοτάρουμε για 4΄ από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα ντοματίνια, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ.
Βράζουμε τις βίδες σε αλατισμένο νερό, τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό να κρυώσουν. Τις μεταφέρουμε στο μπολ με τις γαρίδες, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Λίγο πριν σερβίρουμε τη σαλάτα, την περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
Tip: Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέσουμε στη σαλάτα λίγη καπνιστή πάπρικα.
Σαλάτα με πολύχρωμα ντοματίνια
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψύξης: 15΄
Εύκολη
Υλικά:
500 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα, κομμένα στη μέση
1 φινόκιο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους
50 ml κρασί λευκό ξηρό
100 ml ζωμό κότας
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε φαρδύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φινόκιο για 5΄ σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζωμό. Μόλις μαλακώσει το φινόκιο, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και να ζεσταθούν καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε τα υλικά σε μια σαλατιέρα και σερβίρουμε.
TIP: Μερικά ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου θα δώσουν μια ευχάριστη νότα δροσιάς στη σαλάτα.
Πηγή: Hello Cuisine