Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και τα σαρακοστιανά εδέσματα είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Η περίοδος της νηστείας ξεκινά αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να χάσουν τα γεύματά μας από τη νοστιμιά.

Δείτε ακολούθως πέντε εδέσματα που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα και γρήγορα και να εντυπωσιάσετε στο τραπέζι της Κ. Δευτέρας:

σαρακοστιανά

Ταραμοκεφτέδες

Υλικά

200 γρ. ταραμά, λευκό

350 γρ. ψωμί, μπαγιάτικο

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

¼ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο

3 κλ. δυόσμο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. χυμό λεμονιού

Αλάτι

Πιπέρι

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα:

Μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ψωμί και αρκετό νερό ώστε να το σκεπάσει. Το αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσει. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον ταραμά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί ο ταραμάς.

Στη συνέχεια, στραγγίζουμε πολύ καλά το ψωμί, το προσθέτουμε στο μπολ με τον ταραμά, μαζί με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Έπειτα, ζυμώνουμε το μείγμα φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τυλίγουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Όταν είναι έτοιμο το μείγμα, το πλάθουμε μπαλάκια των 30 γρ. Στη συνέχεια, τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί η το λάδι, προσθέτουμε τους ταραμοκεφτέδες και τηγανίζουμε, μέχρι να χρυσαφίσουν.

Μόλις τηγανιστούν, τους μεταφέρουμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Τέλος, σερβίρουμε τους ταραμοκεφτέδες ζεστούς πασπαλίζοντας με κρεμμύδι και μαϊντανό.

Χταπόδι ξυδάτο

Υλικά

1 -1 ½ κιλό χταπόδι

1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 φινόκιο, κομμένο σε φέτες

1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο

1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια

1 καρότο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες

2 φύλλα δάφνης

½ κ.σ. κόκκους πιπεριού

Για τη μαρινάδα:

120 ml ελαιόλαδο

60 ml ξύδι

20 γρ. κάπαρη, ψιλοκομμένη

½ μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

¼ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το φινόκιο, το σέλερι, το καρότο, την πιπεριά Φλωρίνης, τα φύλλα δάφνης και το πιπέρι. Στη συνέχεια, πάνω από τα λαχανικά τοποθετούμε το χταπόδι, στο οποίο έχουμε ξεχωρίσει τα πλοκάμια και το κεφάλι απλώνοντας το ομοιόμορφα.

Κατόπιν, ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Μετά τη 1 ώρα, ελέγχουμε με το μαχαίρι να δούμε αν είναι έτοιμο.

Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Τέλος, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη μαρινάδα και σερβίρουμε.

Καλαμάρια τηγανητά με ταραμοσαλάτα

Υλικά

6 μεγάλα καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες 3 εκ.

Για το πανάρισμα:

180 γρ. σκληρό αλεύρι, κοσκινισμένο

180 γρ. καλαμποκάλευρο

90 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

1 κ.σ. εστραγκόν, ξερό

1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Αλάτι

Πιπέρι

Για το σερβίρισμα 

Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι, το εστραγκόν, τη σκόνη μουστάρδας και την πάπρικα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Έπειτα, προσθέτουμε τα καλαμάρια, και τα ανακατεύουμε, να παναριστούν καλά.

Παράλληλα, τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Όταν ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τα καλαμάρια και τα τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν.

Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από το τηγάνι με μία τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Τέλος, σερβίρουμε τα καλαμάρια ζεστά με την ταραμοσαλάτα και χυμό λεμονιού.

Γαριδάκι τηγανητό

Υλικά

1 κιλό γαριδάκι

Για το πανάρισμα:

180 γρ. καλαμποκάλευρο

180 γρ. σκληρό αλεύρι

90 γρ. φρυγανιά τριμμένη

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας

1 κ.σ. εστραγκόν, ξερό

Αλάτι

Πιπέρι

Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, τη φρυγανιά, την πάπρικα, την σκόνη μουστάρδας και το εστραγκόν. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Στο ίδιο μπολ, προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας, ώστε το αλεύρι να πάει παντού.

Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά. Τινάζουμε λίγο τις γαρίδες για να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι και τις τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν. Όταν είναι έτοιμες η γαρίδες, τις μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα, σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε το τηγανητό γαριδάκι μαζί με τον ταραμά αβοκάντο.

Χαλβάς πολίτικος για επιδόρπιο

Υλικά

Για το χαλβά

250 γρ. βούτυρο, λιωμένο

250 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

900 ml γάλα, πλήρες

300 γρ ζάχαρη, κρυσταλλική

100 γρ. μαστίχα, λικέρ

2 αυγά, μέτρια

½ κ.γ. κάρδαμο

Για το γαρνίρισμα

Φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο

Κανέλα, τριμμένη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ