Απόγευμα Σαββάτου και, αν έχετε λίγο χρόνο, αξίζει να φτιάξετε τη σοκολατόπιτα του Δημήτρη Σκαρμούτσου!
Αφράτη, με σιρόπι και γκανάς, είναι γευστική πανδαισία. Μπορείτε να τη σερβίρετε με παγωτό της αρεσκείας σας
Υλικά
Για το σιρόπι σοκολάτας
- 250 γρ. βούτυρο Ανάλατο
- 1 φλ. βραστό νερό
- 1 ½ φλ. ζάχαρη
- 3/4 φλ. σκόνη κακάο
- 1/4 φλ. μπράντι
- 2 κ.γ. βανίλια
Για τη ζύμη
- 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 5 αβγά
Για την γκανάς
- 250 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
Διαδικασία
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, το βραστό νερό, τη ζάχαρη και τη σκόνη κακάο και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μπράντι και τη βανίλια και χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά. Σε ένα φλιτζάνι κρατάμε λίγο σιρόπι σοκολάτας και το αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ζύμη: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 33Χ22 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το αλεύρι και τα αβγά. Όσο χτυπάμε, προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι, που είναι στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και 10-12 κομμάτια. Περιχύνουμε με το σιρόπι, που έχουμε κρατήσει και παγώνουμε (η σοκολατόπιτα δεν θα έχει φουσκώσει, θα είναι χαμηλή, πηκτή και ζουμερή).
Για την γκανάς: Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μικρό μπολ.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Περιχύνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος στα κομμάτια σοκολάτας και χτυπάμε μέχρι να λιώσει.
Αφήνουμε για 1/2 ώρα περίπου, ανακατεύοντας συχνά, και ρίχνουμε το μίγμα πάνω στη σοκολατόπιτα.
Αφήνουμε για 1/2 ώρα περίπου, ανακατεύοντας συχνά, και ρίχνουμε το μίγμα πάνω στη σοκολατόπιτα.