Συνταγή: Μια πεντανόστιμη πίτα που θα φέρει στο τραπέζι σας την Μικρά Ασία
Οι πίτες είναι ένα φαγητό που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας. Η συγκεκριμένη με την συνοδεία σαλάτας μπορεί να είναι το κύριο γεύμα της ημέρας
Υλικά:
Για το φύλλο
1 κιλό αλέυρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. νερό
1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι
Για τη γέμιση
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (από ελιά)
600 γρ. κρεμμύδια ξερά
2 αβγά
1/4 γρ φέτα τριμμένη
100 γρ. παρχαροτύρ (η κεφαλοτύρι η παρμεζάνα) τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη μπασίνα ανακατεύουμε το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε έπειτα το αλεύρι και πλάθουμε με τα χέρια. Ζυμώνουμε με πάθος και προσθέτουμε νεράκι όσο πάρει, ώσπου η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια.
Μόλις ετοιμασθεί, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
Μέχρι να “πάρει τα πάνω του” το φύλλο, φτιάχνουμε τη γέμιση. Τσιγαρίζουμε τον κιμά μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, τα αδειάζουμε από το τηγάνι μας σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα αβγά, την τριμμένη φέτα και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε, μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη μας σε μκρά κομμάτια, 200 γρ. περίπου το καθένα και με τη βοήθεια ενός πλάστη αρχίζουμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας. Θα χρειαστούμε 5 φύλλα (το ένα να είναι μεγαλύτερο απ τα άλλα – μεγαλύτερο απο το ταψί).
Στη συνέχεια, λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το μεγάλο φύλλο και το λαδώνουμε. Επάνω του στρώνουμε ακόμα 2 φύλλα απο τα πιο μικρά, ανάμεσα από τα φύλλα ρίχνουμε πάντα, λίγο λαδάκι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Όσο περισσότερες στρώσεις έχει η πίτα μας τόσο πιο τραγανή θα είναι. Πάνω στα στρωμένα φύλλα ρίχνουμε όλη τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Από πάνω τοποθετούμε τα δυο επόμενα φύλλα, πάντα με λάδι ανάμεσά τους. Ενώνουμε τα φύλλα, κάνοντας τα κόθρο γύρω – γύρω.
Μόλις η κιμαδόπιτα είναι έτοιμη, ρίχνουμε λαδάκι στην επιφάνεια της και την κόβουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180-190°C για τουλάχιστον 1 ώρα.
Πηγή: pontiankitchen