Συνταγή: Το κιουνεφέ είναι ένα γλυκό που ξεκίνησε από την Συρία και το συναντάμε σε όλη την Μέση Ανατολή αλλά και τα Βαλκάνια.
Στην Τουρκία για να φτιάξουν κιουνεφέ χρησιμοποιούν το dil peyniri. Επειδή στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεθεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου προτείνει τη φρέσκια μοτσαρέλα, ως αντικατάστατό του.
Υλικά:
½ κιλό φύλλο κανταΐφι
300 γρ. μοτσαρέλα
150 γρ. φρέσκο βούτυρο
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό,
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
φλούδα από ένα λεμόνι
4-5 σταγόνες λεμόνι
Για το σερβίρισμα:
1 φλιτζάνι του καφέ τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Εκτέλεση:
Ξαίνουμε το κανταΐφι και το σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα για να μην ξεραθεί όσο ετοιμάζουμε το γλυκό. Τοποθετούμε το μισό κανταΐφι σε ταψί και το αλείφουμε με μπόλικο λιωμένο φρέσκο βούτυρο. Τοποθετούμε πάνω από το κανταΐφι κομμένη σε φέτες μοτσαρέλα κομμένη και τη σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Βουτυρώνουμε και πάλι πολύ καλά.
Πιέζουμε πολύ καλά το γλυκό χρησιμοποιώντας επίπεδη επιφάνεια, ώστε να μην έχει κενά και αέρα.
Tο ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C.
Στα 15 λεπτά ψησίματος περίπου, το αναποδογυρίσουμε και το ψήνουμε και από την άλλη πλευρά να ροδίσει.
Για το σιρόπι:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε κατσαρόλα και απ’ τη στιγμή που αρχίζουν να βράζουν τα αφήνουμε στη φωτιά για 6′.
Σιροπιάζουμε το ζεστό κιουνεφέ με το ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης.