Συνταγή: Μπισκότα τα οποία ενώνονται με γέμιση dulce de leche (συμπυκνωμένο γάλα που έχει σιγοβραστεί) και επικαλύπτονται με ζάχαρη άχνη, τριμμένη καρύδα ή σοκολάτα.

Τα alfajores είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που συναντάται σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Χιλή, η Περού, η Βολιβία και η Παραγουάη.

Πέρα από την κλασική συνταγή με dulce de leche, μπορείτε να βρείτε alfajores γεμιστά με μαρμελάδα, σοκολάτα, ganache, ή ακόμα και με φρούτα.

Πολλές χώρες διεκδικούν την «πατρότητα» της συνταγής. Μια θεωρία θέλει τα alfajores να προέρχονται από την Ισπανία, όπου ήταν γνωστά ως «alfajor» ή »alfajorado», και να μεταφέρθηκαν στη Λατινική Αμερική κατά την αποικιοκρατική περίοδο.

Υλικά:

Για τα μπισκότα:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ. ζάχαρη άχνη

1 αυγό

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

½ κ.γ. αλάτι

Για την επικάλυψη:

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη

50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. ζάχαρη άχνη

2 κ.σ. κακάο σε σκόνη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

100 γρ. καρύδα για το γαρνίρισμα

Συνταγή: Μπισκότα τα οποία ενώνονται με γέμιση dulce de leche (συμπυκνωμένο γάλα που έχει σιγοβραστεί) και επικαλύπτονται με ζάχαρη άχνη, τριμμένη καρύδα ή σοκολάτα.
Συνταγή: Μπισκότα τα οποία ενώνονται με γέμιση dulce de leche (συμπυκνωμένο γάλα που έχει σιγοβραστεί) και επικαλύπτονται με ζάχαρη άχνη, τριμμένη καρύδα ή σοκολάτα.

Εκτέλεση:

Για τα μπισκότα:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και χτυπάμε καλά.

Σιγά σιγά προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Κόβουμε στρογγυλά μπισκότα με διάμετρο περίπου 5 εκ.

Τοποθετούμε τα μπισκότα στο ταψί και ψήνουμε για 10-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς πριν τα επικαλύψουμε.

Για την επικάλυψη:

Σε ένα μπολ, λιώνουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα με το βούτυρο.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, τη βανίλια μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη πάστα.

Βουτάμε τα κρύα μπισκότα στη λιωμένη σοκολάτα και έπειτα στην πάστα κακάου, καλύπτοντάς τα ομοιόμορφα.

Κυλάμε τα alfajores στην καρύδα, πιέζοντας ελαφρώς για να κολλήσει.

Τοποθετούμε τα alfajores σε μια σχάρα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν για περίπου 30 λεπτά.

Συνταγή: Μπισκότα τα οποία ενώνονται με γέμιση dulce de leche (συμπυκνωμένο γάλα που έχει σιγοβραστεί) και επικαλύπτονται με ζάχαρη άχνη, τριμμένη καρύδα ή σοκολάτα.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στο μείγμα του κέικ για μια πιο δροσερή γεύση.

Για πιο πλούσια επικάλυψη σοκολάτας, μπορείτε να διπλασιάσετε τις ποσότητες σοκολάτας και βουτύρου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή σοκολάτα αντί για κουβερτούρα.

Αντί για καρύδα, μπορείτε να γαρνίρετε τα alfajores με τριμμένα φιστίκια ή αμύγδαλα.

Φροντίστε να αφήσετε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς πριν τα επικαλύψετε, αλλιώς η σοκολάτα θα λιώσει.

Φωτογραφίες: Istock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ