Συνταγή: Κρεμμυδόπιτα με χωριάτικο φύλλο!
Μια παραδοσιακή συνταγή με… γαλλική φινέτσα. Η κρεμμυδόπιτα που προτείνει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είναι τόσο νόστιμη που θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά!
Υλικά:
2 πακέτο φρέσκο χωριάτικο φύλλο, Ευβοϊκή Ζύμη
5 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα
6 κρεμμυδάκια, τεμαχισμένα
2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
300 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
2 αυγά
αλάτι, κατά βούληση
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και να γυαλίσει το κρεμμύδι μας.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, την κεφαλογραβιέρα, τα αυγά και πιπέρι.
Αφαιρούμε τα κρεμμύδια και τα πράσα από τη φωτιά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 2-3 λεπτά και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Απλώνουμε 4 χωριάτικα φύλλα στον πάτο του ταψιού, λαδώνοντας το κάθε ένα με ελαιόλαδο και αφήνοντας τις άκρες των φύλλων έξω από το χείλος του ταψιού.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στα φύλλα.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4-5 φύλλα, λαδώνοντας και πάλι το καθένα με ελαιόλαδο και τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν στρίβοντας τες ελαφρά ή εναλλακτικά κόβουμε με μαχαίρι τα περισσεύματα των φύλλων.
Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό, τη χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Περισσότερες συνταγές από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο ΕΔΩ