Συνταγή: Πενταντόστιμο μπουρέκι με πρασά και κοτόπουλο.
Η συνταγή της Μαρίας Εκμετσίογλου θα σας δώσει ένα πεντανόστιμο μπουρέκι το οποίο μπορεί να πλαισιώσει το μεσημεριανό σας τραπέζι ή ακόμα και να καταναλωθεί ως πρωινό ή κολατσιό
Υλικά:
Για το ζυμάρι
800-900 γραμμ. αλεύρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μηλόξιδο
2 ποτήρια του νερού, νερό
1 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
2 στήθη κοτόπουλο (ή μπούτι)
1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια φιλοκομμένα
1/2 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1/2 ματσάκι μυρώνια
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες
1 τσιμπιά αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
στη μύτη του κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
1 κ.σ. μαυροκούκι για το πασπάλισμα των φύλλων
Εκτέλεση:
Βράζουμε το κοτόπουλο σε λίγο αλατισμένο νερό, περίπου 45΄.
Το βγάζουμε από τη φωτιά και έτσι ζεστό όπως είναι το ξεφτίζουμε να μείνει ίνα ίνα. Το αφήνουμε να κρυώσει. Κρατάμε 2-3 κ.α. ζωμό για τη συνέχεια
Για το φύλλο:
Σε μια μπασίνα ρίχνουμε τα 700 γραμ. Αλεύρι.
Κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, το αλάτι και το νερό.
Αρχίζουμε σιγά σιγά με τα χέρια μας να κατεβάζουμε από το αλεύρι και να ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε από το αλεύρι που έχουμε κρατήσει, μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλά μας.
Τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και τη και τη βάζουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, τα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Τα φέρνουμε δυο τρεις βόλτες να τσουρτσουρίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα μυρωδικά και τα χόρτα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από τον ζωμό όπου έβρασε το κοτόπουλο, τις ίνες του κοτόπουλου, ανακατεύουμε και αφήνουμε 5΄ να σιγοβράσει και να απορροφηθούν τα υγρά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια. Αλευρώνουμε μια μαρμάρινη επιφάνεια και ανοίγουμε το καθένα στο μέγεθος ενός πιάτου πάστας.
Λαδώνουμε το κάθε φύλλο και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο ανά 3 φύλλα. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 30΄.
Ανοίγουμε τα 3 πρώτα φύλλα μαζί στο μέγεθος του ταψιού, το οποίο έχουμε λαδώσει, αφήνοντάς τα λίγο να εξέχουν προς τα έξω. Τοποθετούμε τη γέμιση και προσθέτουμε τα άλλα 3 φύλλα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και δημιουργούμε κόθρο. Λαδώνουμε την επιφάνεια για να ροδοκοκκινίσει και να κρατσανίσει η πιτούλα μας. Πασπαλίζουμε με μαυροκούκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά.
Πηγή: instagram / maria_ekmekcioglu