Συνταγή: Ταξίδι στη Σικελία με μία μόνο μπουκιά!
Η Cassata Siciliana είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό γλυκό με πλούσια γεύση και ιστορία. Αποτελείται από στρώσεις παντεσπάνι, ρίκοτα, ζάχαρη, σοκολάτα (προεραιτικά) και γλασαρισμένα φρούτα, δημιουργώντας μια αρμονική γευστική εμπειρία. Ας ετοιμάσουμε μαζί αυτή την απολαυστική συνταγή!
Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
- 5 αυγά
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
- 500 γραμμάρια ρίκοτα
- 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 100 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 100 γραμμάρια γλασαρισμένα φρούτα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι:
- 100 ml νερό
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
Για τη διακόσμηση:
- Ζάχαρη άχνη
- Γλασαρισμένα φρούτα
Εκτέλεση:
Παντεσπάνι:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το αλάτι, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς.
Γέμιση:
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την ρίκοτα, τη ζάχαρη άχνη, την κουβερτούρα και τα γλασαρισμένα φρούτα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Βράζουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Συναρμολόγηση:
Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια σε δύο δίσκους. Βρέχουμε ελαφρά τον ένα δίσκο με το σιρόπι. Απλώνουμε τη γέμιση από ρίκοτα. Σκεπάζουμε με τον άλλο δίσκο παντεσπάνι και τον βρέχουμε επίσης με σιρόπι. Παγώνουμε για τουλάχιστον 4 ώρες.
Σερβίρισμα:
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρουμε με γλασαρισμένα φρούτα.