Συνταγή: Δροσερό και ελαφρύ γλυκό συνδυάζει την κλασική γεύση του κιουνεφέ με την απαλή κρέμα του cheesecake

Το κιουνεφέ, ένα αγαπημένο γλυκό της Ανατολής, με την τραγανή του υφή και το γλυκό σιρόπι, έχει κατακτήσει καρδιές εδώ και αιώνες. Η κλασική συνταγή του, με το λεπτό φύλλο καταΐφι και το πλούσιο γέμισμα τυριού,παραμένει αναλλοίωτη στη γεύση.

Ωστόσο, η Ντίνα Νικολάου το εξέλιξε ,δίνοντας μας τη δυνατότητα με τη συνταγή της να απολαύσουμε αγαπημένες γεύσεις με έναν πιο μοντέρνο τρόπο.
Αυτό το δροσερό και ελαφρύ γλυκό συνδυάζει την κλασική γεύση του κιουνεφέ με την απαλή κρέμα του cheesecake.

Υλικά:

Για τη βάση

200 γρ. φύλλο καταΐφι
100 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη 

Για το cheesecake

15 γρ. φύλλα ζελατίνης
50 ml γάλα ζεστό
250 ml κρέμα γάλακτος, παγωμένη
50 γρ. ζάχαρη άχνη
500 γρ. τυρί κρέμα
2 κουτ. σούπας μέλι 

Για το σιρόπι

400 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
1 ξύλο κανέλα
2 σπόρους κάρδαμο, σπασμένα
Χυμό από 1 λεμόνι 

Για την επιφάνεια

180 γρ. φύλλο καταΐφι
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη 

Για το σερβίρισμα

Φυστίκια Αιγίνης

Συνταγή: Δροσερό και ελαφρύ γλυκό συνδυάζει την κλασική γεύση του κιουνεφέ με την απαλή κρέμα του cheesecake
Συνταγή: Δροσερό και ελαφρύ γλυκό συνδυάζει την κλασική γεύση του κιουνεφέ με την απαλή κρέμα του cheesecake

Εκτέλεση: 

Για το σιρόπι

Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζω για 10 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει.

Για τη βάση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Ανοίγω το καταΐφι με τα χέρια μου για να διαχωριστεί και να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια. 

Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύω για να βραχεί καλά. Μεταφέρω το μείγμα σε φόρμα διαμέτρου 24 εκ., πιέζω καλά με τα χέρια μου για να δημιουργηθεί μια συμπαγής βάση και ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά. 

Μόλις το βγάλω από το φούρνο ραντίζω με περίπου τη μισή του σιροπιού και το αφήνω να κρυώσει.

Για την επιφάνεια

Με ένα μαχαίρι κόβω το καταΐφι σε μικρά κομματάκια. Σε ένα τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνω το καταΐφι και σοτάρω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει απαλά. 

Πασπαλίζω τη ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να καραμελώσει. Το μεταφέρω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και το αφήνω να κρυώσει.

Για το cheesecake

Βάζω τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν καλά.
Βάζω την κρέμα γάλακτος με την άχνη στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σαντιγί απαλή, σε μορφή γιαουρτιού. 

Αδειάζω την σαντιγί σε ένα μπολ και επαναφέρω τον κάδο στο μίξερ. Ρίχνω το τυρί κρέμα και το μέλι.

Στύβω καλά τις ζελατίνες και τις λιώνω στο ζεστό γάλα. Βάζω σε λειτουργία το μίξερ για να αφρατέψω το τυρί με το μέλι και προσθέτω σε αργή ροή το γάλα με τις ζελατίνες. Αφού αναμειχθούν καλά, σταματάω το μίξερ και προσθέτω σε 3 δόσεις την σαντιγί, ανακατεύοντας με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν.

Βάζω την ψημένη βάση καταΐφι σε ένα τσέρκι 24 εκ. Ρίχνω την κρέμα cheesecake, σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Ξεφορμάρω το cheesecake και καλύπτω με το καβουρδισμένο φύλλο καταΐφι και φυστίκια Αιγίνης. Ραντίζω με το υπόλοιπο σιρόπι και σερβίρω.

Βρείτε και άλλες συνταγές από τη Ντίνα Νικόλαου, εδώ 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ