Συνταγή: Μια πίτα που μυρίζει χωριό!

Η συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου είναι ιδανική για ένα διαφορετικό ελληνικό πρωινό. Μπορεί εύκολα η χωριάτικη χορτόπιτα να καταναλωθεί ως κολατσιό ή να πλαισιώσει το γεύμα σας.

Υλικά:

Για την ζύμη

4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. αλάτι

1 1/2 φλ. νερό

Για την γέμιση

2 κιλά ανάμεικτα φρέσκα χόρτα της αρεσκείας σας

500 γρ. φέτα

1/2 φλ. ελαιόλαδο

Συνταγή: Μια πίτα που μυρίζει χωριό!
Συνταγή: Μια πίτα που μυρίζει χωριό!

Εκτέλεση:

Για την γέμιση

Σε μια ρηχή και μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα ανάμεικτα φρέσκα χόρτα στο ελαιόλαδο και σoτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα. 

Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνουν τα χόρτα μόνο με το λάδι. 

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε να πάει παντού

Για την ζύμη

Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ίσα μέρη και ανοίγουμε τα φύλλα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Απλώνουμε από πάνω μία νοτισμένη πετσέτα για να μη μας ξεραθούν.

Λαδώνουμε ένα ταψί καλά και απλώνουμε 3 φύλλα. 

Λαδώνουμε πάντα την επιφάνεια ανάμεσα στα φύλλα για να μην κολλήσουν. Ρίχνουμε τη μισή γέμιση.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε δύο από τα φύλλα για πέντε λεπτά. 

Τα απλώνουμε κι αυτά στο ταψί και βάζουμε από πάνω γέμιση. Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού πρώτα τα έχουμε λαδώσει και γυρίζουμε τις άκρες τους.

Μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι, αν το επιθυμούμε.

Χαράζουμε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι και τη ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει.

Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ