Το Ισλί ήταν το Χριστουγεννιάτικο γλυκό, το «μελομακάρονο» του Πόντου και της Καππαδοκίας.
Η συνταγή διαδόθηκε σε όλη τη Μικρά Ασία και την Πόλη.
Υπάρχουν πολλές εκδοχές της συνταγής για Ισλί, όμως τα βασικά υλικά παραμένουν ίδια.
Γευστικό, σιροπιαστό και «κεντημένο», το Ισλί είναι το γεμιστό «μελομακάρονο» των Ελλήνων που ζούσαν στην ανατολή και το σέρβιραν εκτός από τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Υλικά:
Για τη ζύμη
2 ποτήρια λιωμένη φυτίνη
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1½ποτήρι νερό
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ φλιτζ. ζάχαρη
1-1½ κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
½ κιλό καρύδια
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
Για το σιρόπι
4 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε λεκάνη τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη θέλουμε να είναι μαλακή αλλά να πλάθεται έτσι ώστε να μπορούμε να κεντίσουμε τα ισλί μας.
Καλό είναι ο χώρος που θα τα φτιάξουμε να μην έχει ζέστη.
Ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση σε μπολ.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 70-80 μικρά ζυμαράκια και ανοίγουμε το καθένα με το χέρι στην παλάμη μας. Θέλουμε να ανοίξει όσο η παλάμη μας και λίγο παραπάνω. Βάζουμε ένα κουταλάκι κοφτό από τη γέμιση και κλείνουμε σε τρίγωνο.
Η πλευρά που κάνουμε την ένωση μπαίνει κάτω στο ταψί. Από την άλλη πλευρά κεντάμε το ισλί με το ειδικό τσιμπίδι.
Αν δεν έχουμε τσιμπίδι κεντάμε με πιρουνάκι, οδοντογλυφίδα ότι βολεύει την κάθε νοικοκυρά.
Βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή βουτυρωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40-45 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.
Αν ροδίσουν ελαφρά είναι έτοιμα. Αφήνουμε τα ισλί να κρυώσουν. Μπορούμε αν θέλουμε να τα σιροπιάζουμε λίγα-λίγα για να είναι φρέσκα.
Κάνουμε 2-3 τρύπες στην κάτω πλευρά από τα ισλί για να ρουφήξουν καλύτερα σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε τα υλικά μαζί και βράζουμε για 10 λεπτά. Σιροπιάζουμε. Προσθέτουμε το σιρόπι που περισεύει στο σκεύος που βάλαμε τα ισλί. Τα αλλάζουμε θέση για να μπαίνουν στο σιρόπι και αυτά που είναι πάνω πάνω. Σερβίρουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με καρύδια.
Πηγή: cooklos