Αυτά τα Χριστούγεννα με αυτή τη συνταγή, κανείς δεν θα μπορεί να φάει μόνο ένα!

Τα μελομακάρονα είναι το αγαπημένο γλυκό των περισσοτέρων. Πολλοί όταν ήταν μικροί «μετρούσαν» τις εποχές με το φαγητό. Αυτή η συνταγή, του Δημήτρη Μακρυνιώτη που παρουσίασε στην εκπομπή studio 4, μας γυρνάει στην παιδική ηλικία που «μετρούσαμε» τα Χριστούγεννα με το πόσα μελομακάρονα είχαμε φάει..

Υλικά:

650 γρ. αλεύρι

380 γρ. σιμιγδάλι

135 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. μέλι

1 κ.γ κανέλα

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

1/2 κ.γ. αμμωνία

250 ml σπορέλαιο

175 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο

100 ml νερό

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Υλικά για σιρόπι

500 ml νερό

1 κιλό ζάχαρη

250 γρ. γλυκόζη

50 γρ. μέλι

1 ξύλο κανέλας

Υλικά για το σιρόπι:

500 ml νερό

1 κιλό ζάχαρη

250 γρ. γλυκόζη

50 γρ. μέλι

1 ξύλο κανέλας

Αυτά τα Χριστούγεννα με αυτή τη συνταγή του Δημήτρη Μακρυνιώτη, κανείς δεν θα μπορεί να φάει μόνο ένα!
Αυτά τα Χριστούγεννα με αυτή τη συνταγή, κανείς δεν θα μπορεί να φάει μόνο ένα!

Εκτέλεση για το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση. (η κανέλα να είναι σπασμένη)

Έπειτα κατεβάζουμε το κατσαρολάκι μας από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι ενώ ανακατεύουμε. Αμέσως μετά αφήνουμε στην άκρη να κρύωσει.

Εκτέλεση για τα μελομακάρονα:

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά για τα μελομακάρονα , μαζί με τα ξύσματα από τα δυο πορτοκάλια και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

Έπειτα, σε ένα μπρίκι, ζεσταίνουμε το νερό και λίγο πριν πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αμέσως μετά, σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

Αφού ανακατέψουμε καλά τα υγρά υλικά μας, προσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις (4-5 φορές) το μείγμα με τα στερεά υλικά μας και ανακατεύουμε καλά με το χέρι και σταυρωτά (πάνω ,κάτω, αριστερά, δεξιά), μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμαράκι.

Έπειτα αδειάζουμε το ζυμάρι στο τραπέζι και με γρήγορες κινήσεις φτιάχνουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε προσέχοντας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν όλα το ίδιο.

Προαιρετικά, μπορούμε να πιέσουμε τη μια πλευρά του μελομακάρονου με μια σίτα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα απλό σχέδιο.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί όπου πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στις αντιστάσεις, στους 190-200 βαθμούς για 25 έως 30 λεπτά αναλόγως το μέγεθος και το πόσο τραγανά τα θέλουμε.

Σιρόπιασμα:

Αμέσως αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, παίρνουμε την κατσαρόλα με τα κρύο σιρόπι, αφαιρούμε την κανέλα και τοποθετούμε μέσα όσα μελομακάρονα χωράει η κατσαρόλα μας ώστε να τα σκεπάζει το σιρόπι.

Αφήνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε: 1 λεπτό για ελαφρώς σιροπιασμένα, 1,5-2 λεπτά για μέτρια σιροπιασμένα και πάνω από 2 λεπτά για πολύ σιροπιασμένα.

Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα που από κάτω έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί ή ένα ταψί ώστε να στραγγίξουν καλά και γαρνίρουμε με όσο μέλι επιθυμούμε και τριμμένα καρύδια.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη, εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ