Η Κρήτη έχει από τα πιο ωραία φαγητά και όταν την επισκεφθείς σίγουρα φεύγεις με κάνα-δυο κιλά παραπάνω.
Ο “Σασμός” στάθηκε αφορμή, έτσι ώστε αρκετοί ν’ ανατρέξουν στο διαδίκτυο και να βρουν συνταγές εύκολες και νόστιμες από τη Κρήτη.
Εμείς, βρήκαμε την συνταγή για κρητική τυρόπιτα που μπορείς να τη φτιάξεις μέσα σε λίγη ώρα.
ΥΛΙΚΑ
10 φύλλα κρούστας
200 γρ βούτυρο λιωμένο
400 γρ. φέτα, τριμμένη σε χοντρά κομμάτια
300 γρ. μυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
150 γρ. κρέμα τυρί
4 αυγά, μέτρια
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνω όλα τα τυριά και τα ανακατεύω.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και τα προσθέτω στο μείγμα των τυριών. Προσθέτω πιπέρι και ανακατεύω καλά.
Σε ένα πυρέξ ή ταψί αφού το έχω αλείψει με βούτυρο βάζω το πρώτο φύλλο κρούστας. Το περνάω με βούτυρο και τοποθετώ από πάνω άλλα δύο, βουτυρώνοντας τα και φροντίζοντας να περισσεύουν άκρες ώστε να μπορέσω μετά να «κλείσω» την πίτα. Κόβω τα φύλλα που περισσεύουν πέρα από τα χείλη του πυρέξ.
Ρίχνω το μισή γέμιση των τυριών και τα απλώνω ομοιόμορφα παντού.
Στρώνω πάλι από πάνω αλειμμένα με βούτυρο τρία φύλλα και απλώνω πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση.
Την σκεπάζω με τέσσερα φύλλα κρούστας βουτυρωμένα πάνω κάτω.
Τα φύλλα που περισσεύουν τα διπλώνω περιμετρικά προς τα μέσα.
Βουτυρώνω την επιφάνεια και από πάνω του τελικού φύλλου και το χαράσσω ελαφριά με ένα μαχαίρι σε μερίδες.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για μια ώρα και ένα τέταρτο ακόμα μέχρι τα φύλλα να έχουν χρυσαφίσει.
Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει δέκα λεπτά και κόβω σε κομμάτια.