Πασχαλινή Συνταγή: Ένα διαφορετικό τσουρέκι για το Πάσχα
Απολαύστε το παραδοσιακό και πεντανόστιμο τσουρέκι Κέρκυρας, με την αυθεντική πασχαλινή συνταγή της Φογάτσας από τον σεφ Γιώργο Τσούλη η οποία θα ενθουσιάσει εσάς και τους αγαπημένους σας στο φετινό Πασχαλινό τραπέζι.
Ετοιμάστε την μαζί με τα παιδιά σας, μοιραστείτε στιγμές χαράς και ζυμώστε με αγάπη ένα αυθεντικό κομμάτι της Κερκυραϊκής παράδοσης.
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο
90 γρ. βούτυρο Κέρκυρας σε θερμοκρασία δωματίου
90 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
60 γρ. γλυκό περγαμόντο ψιλοκομμένο ή φρουί γλασέ
50 γρ. λικέρ κουμκουάτ ή λικέρ πορτοκαλιού
160 ml γάλα
7 γρ. ξηρή μαγιά
2 χτυπημένα αυγά
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα
½ λεμόνι σε ξύσμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε 60 ml από το γάλα, προσέχωντας απλά να ζεσταθεί και όχι να κάψει.
Μόλις ζεσταθεί, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 40 γρ. από τη ζάχαρη, τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει το προζύμι για 40-45 λεπτά.
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, ξύσμα λεμονιού, το υπόλοιπο γάλα, την βανίλια και το αλάτι.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λικέρ, τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το προζύμι και το γλυκό περγαμόντο, ανακατεύοντας σίγα-σίγα.
Ζυμώνουμε ελαφρά με την παλάμη μας, κλείνοντας την ζύμη προς τα μέσα, μέχρι να δημιουργήσουμε μια ελαστική ζύμη που θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια αλλά θα είναι απαλή, για να μπορούμε να την απλώσουμε.
Αν νιώθουμε ότι η ζύμη κολλάει περισσότερο και δεν μπορούμε να την ζυμώσουμε, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο μέσα στο μπολ και βρέχουμε τα χέρια μας κατά το ζύμωμα.
Βρέχουμε ελαφρώς μια πετσέτα με ζεστό νερό, μέχρι να γίνει νωπή. Σκεπάζουμε με αυτήν τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.
Μόλις είναι έτοιμη, την πλάθουμε σαν καρβελάκι και την μεταφέρουμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαστάσεων 20 εκ. Χτυπάμε ένα κρόκο, τον αραιώνουμε με λίγο νερό και αλείφουμε τη φογάτσα.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει και σερβίρουμε τη φογάτσα.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Γιώργο Τσούλη, εδώ