Συνταγή: Ένα γλυκό που μπορεί να κάνει τους Γερμανούς να υπερηφανεύονται
Έχετε ποτέ δοκιμάσει την απόλυτη ζεστή αγκαλιά σε μορφή γλυκού; Αν όχι, τότε ήρθε η ώρα να γνωρίσετε την Apfelkuchen, τη γερμανική μηλόπιτα που θα σας ταξιδέψει σε αλλιώτικες γεύσεις και αρώματα. Φανταστείτε μια τραγανή βάσηκαι μια πλούσια, ζεστή γέμιση γεμάτη αρωματικά μήλα που λιώνει στο στόμα. Αυτή είναι η Apfelkuchen!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γραμμάρια βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κομμάτια
100 γραμμάρια ζάχαρη
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
1 κιλό μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
100 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κανέλα
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
50 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
Εκτέλεση:
Ζύμη: Σε ένα μπολ, αναμείξτε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να γίνει ένα μείγμα που να μοιάζει με τριμμένο ψωμί. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αυγό και το αλάτι και ζυμώστε ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τυλίξτε τη σε μεμβράνη και αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Γέμιση: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα μήλα με τη ζάχαρη, την κανέλα και το χυμό λεμονιού.
Συναρμολόγηση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα ταψί και δημιουργήστε μια μπορντούρα γύρω-γύρω. Απλώστε τη γέμιση από τα μήλα μέσα στη ζύμη. Ρίξτε από πάνω το λιωμένο βούτυρο.
Ψήσιμο: Ψήστε για περίπου 45-50 λεπτά, ή μέχρι η κρούστα να ροδίσει και η γέμιση να είναι αφράτη.
Σερβίρισμα: Αφήστε την μηλόπιτα να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρετε. Μπορείτε να την συνοδεύσετε με παγωτό βανίλια ή μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.
Tips:
- Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση και άλλα μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο.
- Αν θέλετε μια πιο τραγανή κρούστα, πασπαλίστε την επιφάνεια της πίτας με ζάχαρη πριν το ψήσιμο.
- Για μια πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση (ή την κορυφή) και μερικά καρύδια.