Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει να σκέφτονται συνταγές για το εορταστικό τραπέζι.
Το μελωμένο κότσι είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, όπου θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.
Ο Γιώργος Τσούλης μας έχει την τέλεια συνταγή για μελωμένο κότσι.
ΥΛΙΚΑ
150 ml κρασί, ημίγλυκο
100 ml ζωμό λαχανικών
4 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. μέλι
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 μεγάλα κότσια των 600 γρ.
1 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
½ μάτσο θυμάρι
Χυμός από 2 πορτοκάλια και τις κούπες του πορτοκαλιού
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 °C στον αέρα.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ το μέλι, με το χυμό πορτοκαλιού, το ψιλοκομμένο θυμάρι, τη μουστάρδα, το σκόρδο και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε σε μια γάστρα το κότσι, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και λαδώνουμε πολύ καλά.
Κάνουμε τρύπες στο κότσι, όχι όμως στην πέτσα και ρίχνουμε από το μείγμα με το μέλι.
Ρίχνουμε το κρασί, το ζωμό, το θυμάρι και τις κούπες από το πορτοκάλι, σκεπάζουμε με λαδόκολλα αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε το καπάκι και ψήνουμε για 1,5 με 2 ώρες στους 180°C.
Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε τα υγρά πάνω από το κότσι, παίρνουμε ένα πινέλο και το αλείφουμε με μέλι 2-3 φορές.
Αφήνουμε ξεσκέπαστη τη γάστρα και ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά.