Παραδοσιακή συνταγή για να κάνετε το καλύτερο γλυκό του κουταλιού σταφύλι
Θυμάστε εκείνο το γλυκό του κουταλιού σταφύλι που σας έφτιαχνε η γιαγιά; Εκείνο το βάζο με τα λαμπερά, διαφανή σταφύλια στο σιρόπι, που έλιωνε στο στόμα και άφηνε μια μοναδική, γλυκιά γεύση; Τ
Τώρα μπορείτε να αναβιώσετε αυτή τη νοσταλγική γεύση στο σπίτι σας, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς, όπως την μεταφέρει ο σεφ Πέτρος Συρίγος
Υλικά:
2 κιλά σταφύλι (σουλτανίνα)
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλυτζάνι νερό( 100 ml )
Φύλλα αρμπαρόριζα
Βανίλια (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε πλένοντας καλά το σταφύλι. Στη συνέχεια ξεχωρίζουμε τις ρώγες σταφυλιού από τα κοτσάνια και ζυγίζουμε 2 κιλά ρώγες σταφυλιού.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σταφύλια, τη ζάχαρη και το νερό, τα βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη και τα αφήνουμε όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε από το ψυγείο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 6-7 λεπτά (από την ώρα που θα πάρει βράση).
Ξαφρίζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.
Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε εκτός ψυγείου για μια μέρα μέχρι να κρυώσει καλά (ή όλο το βράδυ).
Την επόμενη μέρα βράζουμε σε μέτρια φωτιά (δεν θέλουμε να κοχλάζει ) για 40-45 λεπτά.
Έτσι όπως είναι ζεστό γεμίζουμε τα αποστεωμένα βάζα, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Τρόποι να για να δούμε ότι το γλυκό του κουταλιού είναι έτοιμο.
Τα γλυκά του κουταλιού αν τα μετρήσουμε με θερμόμετρο η θερμοκρασία τους θα πρέπει να είναι στους 104 βαθμούς Κελσίου.
Παίρνουμε με ένα κουταλάκι σιρόπι και βάζουμε σε ένα πιάτο, το σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ υγρό αλλά ούτε και πολύ πηχτό.
Ένας συνήθεις τρόπος είναι αφού το έχουμε βάλει στο πιάτο να κάνουμε μια γραμμή με το δάχτυλο μας και να μην ενωθεί γρήγορα το σιρόπι, να είναι αργό και σταθερό.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Πέτρο Συρίγο, εδώ