Συνταγή: Το πιο αρωματικό κέικ πορτοκαλιού
Bundt είναι το κέικ που γίνεται σε φόρμα με τρύπα στην μέση. Αυτό το κέικ είναι πραγματικά εκπληκτικό και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας. Ακολουθείστε βήμα βήμα την συνταγή της Ντίνας Νικολάου και θα έχετε το πιο νόστιμο και μοσχομυριστό κέικ πορτοκαλιού
Υλικά:
300 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
300 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
5 μέτρια αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα από 3 ακέρωτα πορτοκάλια
250 ml χυμός πορτοκαλιού
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. γλυκού κάρδαμο, τριμμένο
Για το γλάσο
200 γρ. ζάχαρη άχνη
30 ml νερό (ή χυμό πορτοκάλι)
Καραμελωμένο ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Βουτυρώνω καλά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 24-25 εκ.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζω μαζί το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και χτυπάω με το φτερό για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει κρέμα.
Προσθέτω τα αυγά και τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί και να δημιουργηθεί ένα αφράτο, υπόλευκο μείγμα.
Σταματάω το μίξερ, βγάζω τον κάδο στον πάγκο της κουζίνας και αρχίζω να προσθέτω σταδιακά και εναλλάξ, το αλεύρι και το χυμό πορτοκαλιού, ενώ ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ.
Τέλος, προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού και το κάρδαμο και ανακατεύω απαλά.
Μεταφέρω το μείγμα στην βουτυρωμένη φόρμα, ισιώνω την επιφάνεια με ένα μαχαίρι και ψήνω στο φούρνο για 45-50 λεπτά.
Δοκιμάζω με ένα ξύλινο σουβλάκι και αν βγει καθαρό, αποσύρω από το φούρνο.
Αφήνω το κέικ να σταθεί για 15 λεπτά και αναποδογυρίζω σε σχάρα. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζω την ζάχαρη άχνη. Προσθέτω λίγο λίγο το νερό (ή το χυμό) ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο γλάσο.
Περιχύνω το κρύο κέικ και το αφήνω να στεγνώσει πριν το κόψω.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τη Ντίνα Νικολάου, εδώ