Συνταγή: Ένα τέλειο συνοδευτικό του καφέ από τον Ακή Πετρετζίκη
Κέικ με κρέμα μπουγάτσας για όσους αγαπούν την κρέμα βανίλιας! Το κέικ μπορείτε να το συνοδεύσετε με την κλασική ζάχαρη άχνη κανέλα ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο,
Υλικά:
Για την κρέμα βανίλιας
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
330 γρ. γάλα πλήρες
40 γρ. κορν φλάουρ
2 κρόκους, από μεσαία αυγά
30 γρ. βούτυρο
1 βανιλίνη
Για το κέικ
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
3 αυγά, μεσαία
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για το ταψί
2 βανιλίνες
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., έξτρα για το ταψί
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη
κανέλα
φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση:
Για την κρέμα βανίλιας
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το κορν φλάουρ και τους κρόκους, και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει και να σφίξει η κρέμα.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανιλίνη, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα ταψί, την απλώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Βάζουμε την κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στην άκρη.
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ. με βούτυρο και τοποθετούμε μια λαδόκολλα ώστε να καλύψει μόνο τη βάση του.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζουμε να φύγει το περιττό και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και τα αυγά, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τις βανιλίνες, και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο πρώτο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε με μια σπάτουλα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του.
Τοποθετούμε από πάνω την κρέμα βανίλιας από τη σακούλα ζαχαροπλαστικής δημιουργώντας ένα σαλιγκάρι από μέσα προς τα έξω.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να σερβίρουμε με γλυκό του κουταλιού βύσσινο.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη, εδώ