Συνταγή: Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών σας προτείνουμε αυτό το πιάτο που είναι ένα από τα πιο νόστιμα της ελληνικής κουζίνας
Η παστιτσάδα, ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, ιδιαίτερα δημοφιλές στα νησιά του Ιονίου, αποτελεί έναν γαστρονομικό θησαυρό. Με πλούσιες γεύσεις, αρώματα και μια ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, η παστιτσάδα είναι ένα φαγητό που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη μαγειρική.
Ο κόκορας, με τη χαρακτηριστική του γεύση, αποτελεί την ιδανική βάση για αυτή τη συνταγή. Σε συνδυασμό με τα μπαχαρικά, το κρασί και τα υπόλοιπα υλικά, δημιουργείται ένα πιάτο που θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές και θα σας γοητεύσει με την αυθεντικότητά του.
Ακολουθώντας αυτή τη συνταγή της Ντίνας Νικολάου, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια παστιτσάδα κόκορα όπως ακριβώς την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Ένα πιάτο ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια ή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Υλικά:
1 κόκορας βάρους 2 κιλών, κομμένος σε κομμάτια
100 ml ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνη
1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
80 ml μηλόξυδο
250 ml δυνατό, κόκκινο κρασί
680 γρ. τριμμένη ντομάτα
60 ml πετιμέζι
1 κουτ. σούπας σπετσερικό*
1.000 ml ζωμό κότας
Αλάτι, πιπέρι
500 γρ. μακαρόνια Νο 2
Κεφαλοτύρι τριμμένο, για το σερβίρισμα
Σπετσερικό:
1 κουτ. σούπας (γεμάτη), πάπρικα, γλυκιά
2 κουτ. γλυκού (κοφτά), πάπρικα καυτερή
½ κουτ. γλυκού, μπούκοβο καυτερό
1 κουτ. γλυκού κανέλας σκόνη
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού κύμινο, τριμμένο
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Βάζω όλα τα υλικά του σπετσερικού σε ένα γουδί και τα ανακατεύω δυνατά με το γουδοχέρι. Μεταφέρω το μείγμα σε γυάλινο βαζάκι και το κρατάω μαζί με τα μπαχαρικά μου.
Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο και το βούτυρο να ζεσταθούν σε δυνατή φωτιά. Πανάρω τα κομμάτια του κόκορα στο αλεύρι και τα βάζω σε μονή στρώση (αν δεν χωράνε τα βάζω σε δύο δόσεις) και τα σοτάρω καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Βγάζω τον κόκορα από την κατσαρόλα και ρίχνω τα κρεμμύδια. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία σε μέτρια, αλατίζω και σοτάρω μέχρι να ροδίσει αλλά να μην καεί. Προσθέτω τη δάφνη, το σκόρδο και τον πελτέ και τα καβουρδίζω για 1 λεπτό.
Επαναφέρω τα κομμάτια του κόκορα στην κατσαρόλα, πασπαλίζω με το σπετσερικό και σβήνω με το μηλόξυδο και 1 λεπτό μετά προσθέτω το κρασί. Ρίχνω την τριμμένη ντομάτα, τον ζωμό, αλατίζω και αφήνω να πάρει βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 1½ ώρα μέχρι να μαλακώσει. Τέλος, προσθέτω το πετιμέζι και ανακινώ την κατσαρόλα.
Σε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω τα μακαρόνια και τα βράζω al dente. Τα σουρώνω και τα διατηρώ ζεστά.
Μεταφέρω τα μακαρόνια σε μεγάλη πιατέλα και σερβίρω επάνω τα κομμάτια του κόκορα με τη σάλτσα του. Πασπαλίζω με τριμμένο κεφαλοτύρι και σερβίρω αμέσως.