Συνταγή: Ο Σεφ Γιώργος Τσούλης παρουσιάζει μια πεντανόστιμη, λαχταριστή, ελληνική, πίτα ολικής με κοτόπουλο.
Τραγανή, μυρωδάτη και πεντανόστιμη, η κοτόπιτα ολικής είναι το τέλειο ορεκτικό για τα τραπέζια σας.
Υλικά:
250 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γρ. κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
2 καρότα, τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
1 κιλό κοτόπουλο, βρασμένο και ξεψαχνισμένο
200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
1 κ.γ. κάρυ, σε σκόνη
2 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
¼ ματσάκι δυόσμου, ψιλοκομμένο
5 χωριάτικα φύλλα, ολικής
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Μαυροσούσαμο, για πασπάλισμα
Λευκό σουσάμι, για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά, το καρότο και το σέλερι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Έπειτα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, το κοτόπουλο, το κεφαλοτύρι, το κάρυ, το θυμάρι και τον δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Λαδώνουμε το κάτω μέρος ενός στρογγυλού ταψιού, διαμέτρου 30 εκ. Τοποθετούμε μέσα το ένα φύλλο, το λαδώνουμε, τοποθετούμε άλλο ένα σταυρωτά και το λαδώνουμε και αυτό.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τη γέμιση, σκεπάζουμε άλλο ένα φύλλο, το λαδώνουμε και την από πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα, σταυρωτά και τα λαδώνουμε. Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι, κόβουμε τα φύλλα που προεξέχουν, αφήνοντας λίγο μάκρος για να μπορούμε να τα γυρίσουμε στο τέλος και να φτιάξουμε τον κόθρο.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν, χαράζουμε τη πίτα σε τρίγωνα και πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο και λευκό σουσάμι.
Ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να χρυσαφίσουν τα φύλλα.
Μόλις είναι έτοιμη η πίτα, αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν σερβίρουμε.
Πηγή: giorgostsoulis