Συνταγή: Ένα πεντανόστιμο χυλωμένο κριθαρότο με μανιτάρια και σπανάκι – Μια «έκρηξη γεύσεων»

Κάθε πιρουνιά είναι μια έκρηξη γεύσεων, καθώς η κρεμώδης υφή του ριζότου συναντά την πλούσια γεύση των ποικίλων μανιταριών και την απαλή πικράδα του σπανακιού. Το άρωμα των αποξηραμένων πορτσίνι και η απαλή νοστιμιά του βουτύρου δημιουργούν μια ακαταμάχητη συνέργεια.

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για μια ζεστή χειμωνιάτικη μέρα ή για ένα ρομαντικό δείπνο. Είναι εύκολη στην παρασκευή και το αποτέλεσμα θα εντυπωσιάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι της Ντίνας Νικολάου 

Υλικά:

500 γρ. κριθαράκι ολικής
1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. μανιτάρια διάφορα (λευκά, brown, πορτομπέλο) κομμένα στα 4 ή σε φέτες
50 γρ. μανιτάρια πορτσίνι, αποξηραμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
100 ml ελαιόλαδο
120 ml γλυκό κρασί
1.200 ml ζωμό μανιταριών ή λαχανικών, καυτό
100 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
40 γρ. βούτυρο
Λίγο σκληρό τυρί
Φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι

Συνταγή: Κριθαρότο με μανιτάρια και σπανάκι
Συνταγή: Κριθαρότο με μανιτάρια και σπανάκι

Εκτέλεση: 

Βάζω σε ένα μπολ, το κρασί και ρίχνω τα αποξηραμένα μανιτάρια να μουλιάσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσω.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζω το μισό από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τα μανιτάρια (εκτός από τα πορτσίνι) και σοτάρω σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά.

Σε ένα δεύτερο βαθύ τηγάνι ή γουόκ βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας. Προσθέτω το κριθαράκι και το βούτυρο και το καβουρδίζω ανακατεύοντας για 2 λεπτά.

Προσθέτω τον μισό ζωμό λαχανικών και αφήνω το κριθαράκι να τον απορροφήσει πριν ρίξουμε την επόμενη δόση. Ρίχνω το κρασί μαζί με τα αποξηραμένα μανιτάρια και αφήνω το κριθαράκι να απορροφήσει το κρασί. Μόλις δω ότι στεγνώνει, συνεχίζω να προσθέτω καυτό ζωμό, συνεχίζοντας το μαγείρεμα.

Ρίχνω τα σοταρισμένα μανιτάρια και το σπανάκι και συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Δοκιμάζω αν το κριθαράκι είναι έτοιμο (αλ ντέντε) και αλατοπιπερώνω αν χρειάζεται. Αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω το σκληρό τυρί και ανακατεύω καλά.
Σερβίρω αμέσως με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Βρείτε και άλλες συνταγές από τη Ντίνα Νικολάου, εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ