Συνταγή: Μια πεντανόστιμη εκδοχή για brunch
Τα αυγά αλά Φλωρεντίν είναι ουσιαστικά μια συνταγή πρωϊνού με καταγωγή από την Φλωρεντία για αυγά τηγανητά με σπανάκι.
Ο Άκης Πετρετζίκης την αναβάθμισε σε brunch προσθέτοντας δυο υλικά – σήμα κατατεθέν της κυπριακής κουζίνας.
Υλικά:
4 αυγά
7 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι
500 γρ. σπανάκι baby
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
4 κυπριακές πίτες
80 γρ. γραβιέρα
200 γρ. χαλούμι
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ρίγανη
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά για να χάσει τον όγκο και την υγρασία του.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε τον άνηθο και τον δυόσμο, και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, τοποθετούμε τις πίτες και τις κόβουμε εγκάρσια στη μέση με ένα μαχαίρι για να δημιουργήσουμε μια θήκη.
Μοιράζουμε τη γέμιση στις πίτες και προσθέτουμε από πάνω από 1 κ.γ. ελαιόλαδο και τη γραβιέρα.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φουρνο και ψήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε το χαλούμι σε 4 φέτες, τις ρίχνουμε στο τηγάνι και ψήνουμε για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
Μεταφέρουμε το χαλούμι σε ένα πιάτο και τοποθετούμε το τηγάνι πίσω σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι, και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τις πίτες με τα αυγά, το χαλούμι, ρίγανη και ελαιόλαδο.
Βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη, εδώ