Συνταγή: Ένα από τα παλαιότερα έθιμα που μετρούσε αντίστροφα για το Πάσχα 

Η «κυρά-Σαρακοστή» λειτουργούσε ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο βοηθούσε στην καταμέτρηση των εβδομάδων που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα. 

Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια -επειδή προσευχόταν- και χωρίς στόμα, διότι νήστευε.  Ο Άρης Πετρετζίκης έχει τη συνταγή για την ζυμαρένια Κυρά Σαρακοστή

Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. 

Το τελευταίο, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη.

Υλικά:

300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το πασπάλισμα

110 γρ. αλάτι

190 γρ. νερό, + έξτρα για το άλειμμα

Για τη διακόσμηση

γαρίφαλα ολόκληρα

κόκκους πιπεριού

μαραθόσπορο

Συνταγή: Έτσι θα φτιάξετε την Κυρά - Σαρακοστή
Συνταγή: Έτσι θα φτιάξετε την Κυρά – Σαρακοστή

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το νερό, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική και λεία ζύμη.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε πάνω τη ζύμη.

Κόβουμε ένα κομμάτι, το ανοίγουμε με έναν πλάστη και δημιουργούμε το σχήμα της «φούστας» σε διαστάσεις περίπου 12×16 εκ. (Κόβουμε το πάνω μέρος και τα 2 πλαϊνά με ένα μαχαιράκι και το κάτω μέρος με ένα ρολό για ζύμες.) 

Αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει και την πλάθουμε ξανά μαζί με την υπόλοιπη.  

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για να φτιάξουμε την μπλούζα (7×5 εκ.) και την ποδιά (7×6 εκ.).

Ανοίγουμε ένα μικρό ρολάκι ζύμης 13-15 εκ. και το τυλίγουμε στη μέση για να δημιουργήσουμε τη ζώνη.

Φτιάχνουμε ένα δεύτερο ρολό περίπου 20 εκ. και χαράζουμε στις δύο άκρες τα δάχτυλα.

Πλάθουμε ένα μπαλάκι και δημιουργούμε ένα τρίγωνο για το φουλάρι με τη μεγάλη πλευρά να είναι 4 εκ.

Πλάθουμε ένα μπαλάκι διαμέτρου 3-5 εκ. για το κεφάλι.

Πλάθουμε το καπέλο (3,5-4 εκ.), τον σταυρό (4-5 εκ.) και τέλος πλάθουμε 7 ποδαράκια με διάμετρο 2-3 εκ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και συνθέτουμε εκεί την κυρά Σαρακοστή.

Ρίχνουμε λίγο νερό σε μια κούπα για να το χρησιμοποιήσουμε ως κόλλα.

Ξεκινάμε πρώτα τοποθετώντας τη φούστα και στη συνέχεια την μπλούζα, αλείφωντας με ένα πινέλο το σημείο που ενώνουν με νερό.

Αλείφουμε με λίγο νερό το πάνω μέρος της φούστας και κολλάμε την ποδιά.

Αλείφουμε με νερό και κολλάμε τη ζώνη πάνω από την ποδιά για να την ενώσουμε με την μπλούζα και τυλίγουμε προς τα πίσω τη ζύμη που περισσεύει.

Αλείφουμε με νερό και κολλάμε τα χέρια τυλίγοντας τα γύρω-γύρω από τις άκρες της μπλούζας.

Αλείφουμε με νερό και κολλάμε το κεφάλι στο πάνω μέρος των χεριών, το φουλάρι στο κάτω μέρος του κεφαλιού, το καπέλο στο πάνω μέρος του κεφαλιού και τον σταυρό πάνω στο καπέλο.

Προσθέτουμε τα πόδια κάτω από τη φούστα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.

Διακοσμούμε όπως θέλουμε με τα γαρίφαλα, τους κόκκους πιπεριού και τον μαραθόσπορο χρησιμοποιώντας μια τσιμπίδα. 

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά. (Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να ψηθεί.)

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 

Προσοχή! Η ζύμη δεν είναι βρώσιμη, αλλά πρόκειται μόνο για ένα «ζυμαρένιο» ημερολόγιο 

Συνταγή: Έτσι θα φτιάξετε την Κυρά – Σαρακοστή

Βρείτε περισσότερες συνταγές απο τον Άκη Πετρετζίκη, εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ