Συνταγή: Είναι η ελληνική εκδοχή της πίτσας
Η Λαδένια είναι η αρχαιότερη καταγεγραμμένη πίτσα. Χωρίς τυρί αλλά με πλούσια γεύση η αιγαιοπελαγίτικη πίτσα είναι έδεσμα της Κιμώλου που όμως φτιάχνουν και στην Μήλο αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό με βάση την ελληνική παράδοση, σε περίπτωση που θέλετε να απαγκιστρωθείτε από τα επεξεργασμένα πρωινά των super markets.
Ακολουθήστε την συνταγή του Γιώργου Τσούλη και δώστε στο τραπέζι σας τον φρέσκο αέρα των Κυκλάδων.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
200 ml νερό, χλιαρό
5 γρ. μαγιά ξηρή
2 κ.γ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. αλάτι
150 ml ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη:
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 ντομάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 κ.σ. ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
Φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
Φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 5-6 λεπτά, μέχρι να δημιουργήσουμε μία λεία και εύπλαστη ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνουμε ένα ρηχό, ορθογώνιο ταψί του φούρνου 35×30 εκ.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα μέχρι τις άκρες, πατώντας την ελαφρώς με τα χέρια.
Απλώνουμε τον πελτέ στην επιφάνεια της ζύμης και προσθέτουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
Ξεφορμάρουμε τη λαδένια, πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού, φρέσκια ρίγανη, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές από τον Γιώργο Τσούλη μπορείτε να βρείτε εδώ