Συνταγή: Τα μαντί -ή και μαντία είναι παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά που κατάγονται από τη Μικρά Ασία και ήρθαν στην κυρίως Ελλάδα με τους Έλληνες που έφτασαν εδώ μετά την καταστροφή
Τα μαντί γεμίζονται με κιμά, βράζονται σε ζωμό και σερβίρονται συνήθως με γιαούρτι -ενίοτε σκορδάτο- και σάλτσα ντομάτας, όμως οι παραλλαγές τους είναι αμέτρητες.
Υλικά:
Για τη ζύμη
4 κουταλιές γιαούρτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
100ml νερό
500 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
Για τον κιμά
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
30 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 ml λευκό κρασί
Αλάτι πιπέρι
1 λίτρο ζωμό κρέατος
Για για το σερβίρισμα
200 γρ. γιαούρτι
100ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά γλυκιά πάπρικα
¼ κουταλάκι καυτερή πάπρικα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπόλ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, δημιουργούμε μια λακουβίτσα και βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, την ζάχαρη και σταδιακά το νερό ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια αδειάζουμε την ζύμη και χωρίζουμε σε δυο ισα μέρη. Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμη και με τη βοήθεια ενός λεπτού πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο περίπου 2 εκ. αλευρώνοντας συνεχώς για να μην κολλά το ζυμάρι.
Κόβουμε αρχικά την ζύμη σε λωρίδες και μετά σε τετράγωνα 10-15 εκ. Παίρνουμε ένα φυλλαράκι και βάζουμε ¼ κουταλάκι από το κιμά.
Ανασηκώνουμε τις γωνίες και κλείνουμε την ζύμη.Μεταφέρουμε τα Μαντί σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
Αφού τελειώσουμε, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.
Στη συνέχεια βγάζουμε από τον φούρνο και ενώ είναι ζεστά, περιχύνουμε με καυτό ζωμό κρέατος. Αφήνουμε περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν μέσα στο ζωμό.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το ελαιόλαδο πάπρικας. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και δυο είδη πάπρικας. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε μέχρι να κατασταλάξει η πάπρικα και να μείνει στην επιφάνεια το κοκκινο ελαιόλαδο ώστε να μπορούμε να το πάρουμε.
Για το σερβίρισμα, σε ένα πιάτο αδειάζουμε τα Μαντι αφού πρώτα τα έχουμε σουρώσει και περιχύνουμε με το γιαούρτι και σε σταγόνες το ελαιόλαδο πάπρικας.
Πηγή: kritikes-geuseis