Συνταγή: Η ευχή που διαβάζουμε κατά την διάρκεια της παρασκευής της 

Ο Άγιος Φανουριος τιμάται στις 27 Αυγούστου. Η φανουρόπιτα σύμφωνα με κάποιες πηγές είνα δώρο προς τη μητέρα του Αγίου η οποία λέγεται πως ήταν μια σκληρή και αμαρτωλή γυναίκα και ότι η πίτα φτιάχνεται ως μια πράξη εξιλέωσης για τις αμαρτίες της. 

Με την πάροδο του χρόνου, η φανουρόπιτα απέκτησε και άλλες συμβολικές διαστάσεις. Συνδέθηκε με την ιδέα της εύρεσης χαμένων αντικειμένων ή ατόμων. 

Πολλοί πιστεύουν ότι προσφέροντας μια φανουρόπιτα στον Άγιο Φανουριο, μπορούν να λάβουν τη βοήθειά του για να βρουν αυτό που αναζητούν. 

Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται από την ετυμολογία του ονόματος «Φανούριος», που προέρχεται από το ρήμα «φαίνω», δηλαδή αποκαλύπτω.

Υλικά:

500 gr αλεύρι

330 gr ζάχαρη (1,5 κούπα) + 110 gr (1/2 κούπα) ζάχαρη

250 ml ελαιόλαδο (1 κούπα)

375 ml νερό (1,5 κούπα)

1 φακελάκι (8 gr) ξηρή μαγιά

1 μικρό λεμόνι (ξύσμα και χυμό)

1/2 κουταλιά (1,5 κουταλάκι) σόδα

1 κουταλάκι κανέλα

1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο

Συνταγή: Παραδοσιακή Μικρασιάτικη Φανουρόπιτα 
Συνταγή: Παραδοσιακή Μικρασιάτικη Φανουρόπιτα 

Εκτέλεση:

Βάζουμε την 1,5 κούπα νερό με τη 1,5 κούπα ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από το μάτι το κατσαρολάκι και αφήνουμε να γίνει χλιαρό το ζαχαρόνερο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τα κανελογαρύφαλλα, το ξύσμα και την 1/2 κούπα ζάχαρη.

Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε το χλιαρό ζαχαρόνερο, το ελαιόλαδο και τη σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα στερεά. 

Ανακατεύουμε πάλι με το χέρι ή με σπάτουλα ώστε να έχουμε ένα ομοιογενή πηκτό χυλό. Είναι χυλός, όχι ζυμάρι. Ίσως γι΄ αυτό χρειάζεται και η σόδα.

Αδειάζουμε σε ταψάκι 28 νούμερο που έχουμε καλύψει τον πάτο του με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να φουσκώσει (δεν φουσκώνει υπερβολικά). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) λίγο κάτω από τη μεσαία σχάρα, για 45 με 50 λεπτά. 

Αν χρειάζεται, στο μισάωρο καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος για να μην καεί η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Συνταγή: Παραδοσιακή Μικρασιάτικη Φανουρόπιτα 

Η Ευχή που διαβάζουμε όταν φτιάχνουμε την πίτα

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. 

Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Πηγή συνταγής: cretangastronomy
Κεντρική Φωτογραφία: istock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ