Συνταγή: Μια εύκολη και νόστιμη πίτα που «μυρίζει» Mικρασιάτικη παράδοση
Η μανιταρόπιτα που ακολουθεί είναι αυθεντική Μικρασιάτικη. Είναι η συνταγή που έφτιαχνε στην Ερυθραία της Μικράς Ασίας η γιαγιά Γιασεμή. Την μοιράστηκε με το hello.gr , η συγγραφέας εγγονή της, Διαμάντω Κωνσταντιλάκη Μπιμπούδη.
Υλικά:
Για την ζύμη:
2 κούπες νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 φλιτζάνι μικρό του καφέ ελαιόλαδο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια
Για την γέμιση:
700-1000γρ φρέσκα μανιτάρια
200 γρ ανθότυρο
2 μεγάλα πράσα
1 κόκκινη πιπεριά
1 φλιτζανάκι του κρασιού λευκό κρασί
1/2 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
2 αυγά χτυπημένα
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Για την ζύμη:
Σε ένα βαθύ μπολ ανάμειξης ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, θα πάρει περίπου 700 γρ. Αφήνουμε την σπάτουλα και ζυμώνουμε με τα χέρια. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο λάδι ώστε να ξεκολλήσει η ζύμη από τα δάχτυλα. Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε την γέμιση.
Για την γέμιση:
Έχουμε πλύνει και καθαρίσει τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, μετά από πέντε λεπτά ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και σβήνουμε με κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί σβήνουμε το μάτι της κουζίνας ρίχνουμε το ανθότυρο και τα αυγά και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δέκα μπαλάκια.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο ένα – ένα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί.
Ανάμεσα στα φύλλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, όταν έχουμε απλώσει τα μισά φύλλα απλώνουμε την γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 50 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Βρείτε την Διαμάντω Κωνσταντιλάκη Μπιμπούδη, στο Facebook