Η απόλυτη συνταγή για κέικ πορτοκάλι!
Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα το πιο αφράτο και μυρωδάτο κέικ πορτοκαλιού και αφήστε το σπίτι σας να μοσχοβολήσει! Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά:
200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
3 αυγά, μεσαία
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 μέτρια πορτοκάλια
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για τη φόρμα
Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη, και χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρατέψει το μείγμα.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, περιμένοντας να απορροφηθεί το κάθε αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο.
Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι, και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρώς με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Παίρνουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του μπολ με τη σπάτουλα και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία ορθογώνια φόρμα ψησίματος 10×30 εκ. και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα.
Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά στην πάνω σχάρα.
Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη, εδώ