Συνταγή: Ετοιμαστείτε να δημιουργήσετε το δικό σας παγωτό σύκο, ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο των ελληνικών γεύσεων!

Φανταστείτε μια ζεστή μέρα του ελληνικού καλοκαιριού. Ο ήλιος καίει, η θάλασσα λάμπει αλλά εσείς είστε εγκλωβισμένοι στην πόλη και ψάχνετε για κάτι απολαυστικό για να δροσιστείτε. Τι καλύτερο από ένα παγωτό σύκο, γεμάτο με την γλυκιά γεύση και το μοναδικό άρωμα αυτού του αγαπημένου καλοκαιρινού φρούτου;
Η πεντανόστιμη συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου

Υλικά:

500 γρ. ώριμα σύκα της αρεσκείας μας, ξεφλουδισμένα, χωρίς τα κοτσάνια τους

⅓ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη + 2 κουτ. σούπας επιπλέον

2 γεμάτα φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά

⅓ φλιτζ. τσαγιού μέλι, θυμαρίσιο

1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, ελαφρώς κοπανισμένοι στο γουδί

3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους

1½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος, χτυπημένη μέχρι να γίνει σαν γιαούρτι

Συνταγή: Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο των ελληνικών γεύσεων!
Συνταγή: Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο των ελληνικών γεύσεων!

Εκτέλεση: 

Λιώνω τα σύκα στο μπλέντερ μέχρι να φτιάξω έναν πυκνό πουρέ. Τον αδειάζω σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα μαζί με το 1/3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Σιγοβράζω το μείγμα για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να δέσει και, στην ουσία, να γίνει μαρμελάδα. Αποσύρω από τη φωτιά.

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω την κρέμα γάλακτος, το μέλι και τους σπόρους γλυκάνισου και τα ζεσταίνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί τελείως το μέλι. Αποσύρω από τη φωτιά και σουρώνω το μείγμα σε ψιλή σήτα.

Σε ένα μπολ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω 1 κουτ. σούπας από το ζεστό μείγμα της κρέμας γάλακτος, ανακατεύω γρήγορα και έντονα και αδειάζω όλο το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο καυτό μείγμα κρέμας γάλακτος.

Ανακατεύω αμέσως, έντονα και ασταμάτητα, με το σύρμα, για να μην ψηθούν τα αυγά από την επαφή τους με το καυτό μείγμα. Ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγομαγειρεύω για άλλα 4 – 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να δέσει και να καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού. 

Αδειάζω αμέσως το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ (για να σταματήσει ο βρασμός), προσθέτω τον πολτό σύκων που ετοίμασα και ανακατεύω καλά. Προσθέτω τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύω με ανάλαφρες και μεγάλες κινήσεις.

Αδειάζω το μείγμα σε ένα ρηχό και φαρδύ δοχείο, κατά προτίμηση ανοξείδωτο ή πλαστικό, το σκεπάζω και το βάζω στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να παγώσει αρκετά (αλλά όχι τελείως).

Σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια των αυγών σε μέτρια, μαλακή μαρέγκα. Προσθέτω τις επιπλέον 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι η μαρέγκα να σφίξει τελείως. Βγάζω το μισοπαγωμένο παγωτό από την κατάψυξη, προσθέτω τη μαρέγκα και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα.

Ξανασκεπάζω το μπολ, το βάζω και πάλι στην κατάψυξη και αφήνω το παγωτό να παγώσει τελείως, για άλλες 4 – 6 ώρες. Πριν σερβίρω, αφήνω το δοχείο για 10 – 15 λεπτά εκτός ψυγείου, για να μαλακώσει ελαφρώς.

Βρείτε και άλλες συνταγές από τη Ντίνα Νικολάου, εδώ 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΓΩΤΟ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ