Συνταγή: Μια πίτα που μοσχοβολά παράδοση!

Η συνταγή για παραδοσιακές Σαρικόπιτες από τον Ακή Πετρετζίκη μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για να αντικαταστήσετε τα τυποποιημένα πρωινά. Είναι επίσης μια πενταντόστιμη πίτα που μπορεί να καταναλωθεί και ως γλυκό!

Υλικά:

Για τη ζύμη

350 γρ. σκληρό αλεύρι

40 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το άλειμμα του μπολ

7 γρ. αλάτι

χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι

160 γρ. νερό

Για τη σύνθεση

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ. κορν φλάουρ

400 γρ. ξινομυζήθρα

νερό

400 γρ. ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

100 γρ. μέλι

1 κ.γ. κανέλα

Συνταγή: Παραδοσιακές Σαρικόπιτες Κρήτης
Συνταγή: Παραδοσιακές Σαρικόπιτες Κρήτης

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το νερό, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.

Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη. 

Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος. 

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα στον πάγκο εργασίας.

Ανοίγουμε το πρώτο ζυμάρι σε ένα μακρόστενο σχήμα διαστάσεων 10×50 εκ. με τη βοήθεια ενός πλάστη. Αν κολλάει η ζύμη στο άνοιγμα προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Απλώνουμε λίγη ξινομυζήθρα κατά μήκος στη μία άκρη της ζύμης, αφήνοντας τις άκρες κενές, έτσι ώστε να μπορέσει να τυλιχτεί το ζυμάρι μας και να μην ανοίξει στο τηγάνισμα.

Αλείφουμε με λίγο νερό την άκρη της ζύμης και ξεκινάμε να την τυλίγουμε μέχρι να δημιουργήσουμε ένα ρολό.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε σχήμα σαλιγκαριού φροντίζοντας να μην την τυλίξουμε πολύ σφιχτά ούτως ώστε να μπορέσει να ψηθεί μέχρι μέσα όταν θα την τηγανίσουμε. 

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 4 ζυμάρια και μεταφέρουμε τις πίτες σε ένα ταψί.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί.

Ρίχνουμε στο τηγάνι 1-2 πίτες τη φορά και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Μεταφέρουμε τις πίτες με μια τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σερβίρουμε με το μέλι και την κανέλα.

Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη, εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΙΤΑ, , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ