Συνταγή – μελόπιτα : Μια πίτα με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα
Ένα είδος μελόπιτας έτρωγαν στην Αρχαία Ελλάδα οι αθλητές μετά τους αγώνες. Ο «απόγονος» της συνταγής αυτής έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας.
Στην Σίφνο την μελόπιτα την έφτιαχναν το Μεγάλο Σάββατο και την έτρωγαν την Κυριακή της Λαμπρής μετά τη νηστεία. Είναι τόσο νόστιμη πίτα που πια και στην Σίφνο την τρώνε καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Είναι μάλιστα μια ιδανική συνταγή για ελληνικό πρωινό για να ξεφύγετε από τα κατεργασμένα πρωινά των super markets.
Υλικά:
500 γρ. ανθότυρο ανάλατο
200 γρ. μέλι
30 γρ. ζάχαρη
3 μεσαία αυγά
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για το σκεύος
-λίγο βούτυρο
-λίγο σιμιγδάλι ψιλό
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ανθότυρο, με τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αμέσως μετά, προσθέτουμε τα αυγά και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι.
Αδειάζουμε το μείγμα μας μέσα στο ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 45-50 λεπτά.
Τέλος, γαρνίρουμε όπως είναι καυτή με μέλι και ξηρούς καρπούς.
Πηγή: YouTube
Βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη, εδώ