Συνταγή: Ο πιο νόστιμος και παραδοσιακός χαλβάς που έχετε δοκιμάσει!
Οι ξεριζωμένοι Έλληνες της ανατολής έφτιαχναν χαλβά σε κάθε χαρούμενη περίσταση.
Ήταν μια εύκολη, νόστιμη και φτηνή λιχουδιά που σπάνια έλειπε από τα σπίτια και κάθε οικογένεια έφτιαχνε την δική της συνταγή ανάλογα με τις προτιμήσεις της.
Οι νοικοκυρές της Κωνσταντινούπολης αντικαθιστούσαν το σιμιγδάλι με ρυζάλευρο και πρόσθετα φρέσκο βούτυρο (σε περιόδους μη νηστείας) και εμπλουτίζαν το γλυκό με πολλούς ξηρούς καρπούς όπως φιστίκια Αιγίνης, κουκουνάρια, σταφίδες, καρύδια και αρωματικά όπως βανίλια, ροδόνερο.
Αλλά πάντα κάθε σπίτι έφτιαχνε την δική του μοναδική συνταγή ανάλογα με τα γούστα της οικογένειας.
Η παρακάτω συνταγή του Γιώργου Τσούλη, είναι πεντανόστιμη και σίγουρα πρέπει να πάρει θέση στο τραπέζι σας.
Υλικά:
Για το χαλβά:
250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
250 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
900 ml γάλα, πλήρες
300 γρ ζάχαρη, κρυσταλλική
100 γρ. μαστίχα, λικέρ
2 αυγά, μέτρια
½ κ.γ. κάρδαμο
Για το γαρνίρισμα:
Φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο
Κανέλα, τριμμένη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο, το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα, τη μαστίχα, το κάρδαμο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Στη συνέχεια, σβήνουμε τη φωτιά και, χτυπώντας ταυτόχρονα με το σύρμα χειρός, ρίχνουμε σε δόσεις το ζεστό μείγμα με το γάλα με μία κουτάλα στο μπολ με τα αυγά, μέχρι να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά.
Κατόπιν, ανάβουμε τη φωτιά στο χαμηλό, μεταφέρουμε το μείγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει.
Μόλις πήξει, προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να δέσει ο χαλβάς.
Αμέσως μετά, μεταφέρουμε τον χαλβά σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25Χ25 εκ., το σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μη δημιουργηθεί πέτσα και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1.5-2 ώρες.
Τέλος, αφαιρούμε τη μεμβράνη, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου, κανέλα και σερβίρουμε.
Πηγή: giorgostsoulis