Συνταγή: Ο πλαστός είναι μια από τις πιο γνωστές και αγαπητές πίτες της Θεσσαλίας.
Η Θεσσαλία είναι από τις περιοχές της χώρας με μεγάλη παράδοση στις πίτες. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ουσιαστικά μια σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, αλλά με χυλό. Εύκολη γρήγορη και κυρίως νόστιμη, μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό ή και να συνοδεύσει ένα από τα γεύματα της ημέρας. Η παρακάτω συνταγή είναι του Δημήτρη Μακρυνιώτη.
Υλικά:
Για τον χυλό
-200 γρ. γιαούρτι πλήρες
-350 ml νερό
-120 ml ελαιόλαδο
-2 μεσαία αυγά
-350 γρ. καλαμποκάλευρο
-αλάτι
-πιπέρι
Για τη γέμιση
-1/2 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο
-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
-250 γρ. φέτα
-30 ml ελαιόλαδο
-50 γρ. βούτυρο αγελάδος
-αλάτι
-πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τον χυλό
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το νερό μαζί με τα αυγά και το λάδι.
Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε το γιαούρτι και αμέσως, μετά το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Όταν ο χυλός ομογενοποιηθεί τον αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το σπανάκι αφού έχει ξεπαγώσει και κόβουμε τα κρεμμυδάκια μας σε ροδέλες, προσθέτοντάς τα και αυτά μέσα.
Έπειτα, λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε το σπανάκι.
Τέλος, σπάμε μέσα στο μπολ τη φέτα σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε ελαφρώς με σιμιγδάλι ψιλό.
Αδειάζουμε τον μισό χυλό μέσα και τον απλώνουμε σε όλο το πυρέξ.
Στη συνέχεια, απλώνουμε πάνω από τον χυλό την γέμιση με το σπανάκι ομοιόμορφα.
Τέλος, αδειάζουμε πάνω από το σπανάκι τον υπόλοιπο χυλό προσέχοντας να καλύψει όλο το σπανάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 1 ώρα.
Περισσότερες συνταγές από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη μπορείτε να βρείτε εδώ