Συνταγή: H ελληνική εκδοχή της με ζυμαρικά λιγκουίνι, σάλτσα ντομάτας και μπέικον!
Η Amatriciana είναι μια σάλτσα για ζυμαρικά, με guanciale, ένα ιταλικό αλλαντικό, πεκορίνο και ντομάτα. Το όνομα το πήρε από το Amatrice, ένα χωριό στην κεντρική Ιταλία. Η συνταγή του Άκη Πετρεντζίκη είναι η ελληνική εκδοχή της που αντικαθιστά το guanciale με μπέικον!
Υλικά:
500 γρ. λιγκουίνι
350 γρ. μπέικον, κομμάτι
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 κύβο κότας
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
700 γρ. ντομάτες, τριμμένες
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. κοφτό κρυσταλλική ζάχαρη
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα:
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε νερό και τον κύβο.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το μπέικον σε κυβάκια, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα και βράζουμε για 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τον πελτέ ντομάτας, τις τριμμένες ντομάτες, το μπούκοβο και τη ζάχαρη, και προσθέτουμε 2 φορές νερό από τα ζυμαρικά με μια βαθιά κουτάλα.
Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
Ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για ακόμα 1-2 λεπτά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το πιπέρι και ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα.
Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και πιπέρι.
Βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκης, εδώ