Αφράτη πατατόπιτα χωρίς φύλλο: Μια λαχταριστή και εύκολη συνταγή για λάτρεις της πατάτας!
Συνταγή του Γιάννου Βαλιάνου για πατατόπιτα χωρίς φύλλο. Υγιεινή, οικονομική και απίστευτα νόστιμη!
Μπορεί να συνοδεύσει το μεσημεριανό σας τραπέζι ή να καταναλωθεί ως πρωινό ή και σνακ!
Υλικά:
1 kg πατάτες
2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα
230 γρ γάλα
2 αυγά
400 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα της αρεσκείας σας
Πιπέρι
Αλάτι
150 γρ ψιλοκομμένο μπέικον
1 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
60 γρ βούτυρο μαλακό
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις πατάτες.
Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό βάζουμε τις πατάτες. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά.
Για να ελέγξουμε εάν έχουν βράσει οι πατάτες μπήγουμε ένα πιρούνι και εάν πηγαίνει σχετικά εύκολα μέχρι το κέντρο τότε είναι έτοιμες.
Αφαιρούμε από την φωτιά , σουρώνουμε το νερό και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες.
Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τις πατάμε καλά με ένα πιρούνι να γίνουν σαν πουρές.
Ρίχνουμε το πιπέρι , το αλάτι και τα αυγά. Ανακατεύουμε γρήγορα με το πιρούνι να πάνε παντού τα υλικά και προσθέτουμε το γάλα.
Ανακατεύουμε λίγο ακόμη και προσθέτουμε τα τυριά και τα ψιλοκομμένα υλικά (καρότα, πιπεριά, μπέικον και μαϊντανό).Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο σε κομμάτια.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα να γίνει όλο ένα μείγμα.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε όλο το μείγμα. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να βάλουμε μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου σε διάφορα σημεία.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, μεσαία σχάρα για 35 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο και λαχταριστό χρώμα.
Αφού βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Γιάννο Βαλιάνο, εδώ
Φωτογραφίες: istock