Συνταγή: Αυτό το ιταλικό μπισκότο με espresso και φυστίκια ταιριάζει απίθανα με τον καφέ ή το τσάι σας
Η συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου για το πεντανόστιμο ιταλικό μπισκότο θα σας κάνει να πείτε «Oh mamma mia!»
Υλικά:
3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κ.σ. επιπλεόν.
1 φλ. ζάχαρη
1 ½ κ.γ. baking powder
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
¾ κ.γ. αλάτι Benesalt 49%, Κάλας
2 ½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
4 κ.σ. κακάο
3 κ.γ. καφέ espresso
1/3 φλ. νερό
3 μεγάλα αυγά
½ φλ. ελαιόλαδο
1 ½ -2 φλ. φιστίκια Αιγίνης (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε φουντούκια ή αμύγδαλα)
1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C και με ελαιόλαδο λαδώνουμε τον πάτο ενός παραλληλόγραμμου ταψιού.
Σε μια μεγάλο σκεύος προσθέτουμε όλα τα στέρεα υλικά μαζί εκτός του καφέ και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα δεύτερο σκεύος διαλύουμε το καφέ με 1/3 κούπας νερό. Προσθέτουμε στον καφέ τα αυγά και το λάδι και χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τελείως.
Περιχύνουμε το υγρό μίγμα στο στερεό. Προσθέτουμε και τα φιστίκια Αιγίνης, τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
Με τα χέρια αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να έχει δημιουργηθεί μια ζύμη που είναι εύπλαστη.
Αν η ζύμη κολλάει λίγο, πασπαλίζουμε 1 κ.σ. αλεύρι και αρχίζουμε να πλάθουμε μέχρι να μην κολλάει και να είναι εύπλαστη η ζύμη. Αν συνεχίζει να κολλάει προσθέστε άλλη μια κ.σ. αλεύρι και συνεχίστε να πλάθετε την ζύμη.
Μοιράζουμε την ζύμη σε 3 ίσα μέρη και δημιουργούμε μικρές φρατζόλες μήκους περίπου 30 cm και ύψους περίπου 6,5 cm.
Τοποθετούμε τις φρατζόλες στο ταψί. Επειδή θα ανοίξουν στο ψήσιμο καλό είναι να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε τις φρατζόλες για 30 λεπτά.
Οι φρατζόλες θα έχουν φουσκώσει λίγο, θα έχουν ανοίξει και θα έχουν σπασμένη επιφάνεια. Αφήστε τες να κρυώσουν εντελώς.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
Στην συνέχεια με ένα οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού και με μια κάθετη και ίσια κατεύθυνση κόβουμε το κάθε φρατζολάκι σε φέτες (μπισκότι).
Τοποθετούμε τα μπισκότι στο ταψί με αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Αν χρειαστεί μπορούμε να ψήσουμε τα μπισκότι μας σε δύο δόσεις.
Αναποδογυρίζουμε τα μπισκότι. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο ταψί. Αφήνουμε τα μπισκότι να κρυώσουν τελείως.
Μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε αεροστεγές δοχείο.
Βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, εδώ