Πασχαλινή Συνταγή: Ψωμί του Πάσχα που η παράδοση του χάνεται στα βάθη των αιώνων
Η Λαμπροκουλούρα, γνωστή και ως Λαμπρόψωμο, αποτελεί ένα ξεχωριστό ψωμί που κοσμούσε κάθε Πασχαλινό τραπέζι σε περασμένα χρόνια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του ελληνισμού. Αν και έχει ομοιότητες με το τσουρέκι, η υφή και η γεύση της Λαμπροκουλούρας την καθιστούν μοναδική.
Σε αντίθεση με το γλυκό τσουρέκι, η Λαμπροκουλούρα διαθέτει μια πιο ψωμώδη υφή, χωρίς όμως να στερείται γεύσης.
Το Πασχαλινό ψωμί (η Λαμπροκουλούρα) ετοιμαζόταν το Μεγάλο Σάββατο με προζύμι που ετοίμαζαν την Μεγάλη Πέμπτη, με βασιλικό που κρατούσαν από την ημέρα του Σταυρού ή με Αγιασμό και οι πιστοί το κατανάλωναν μετά την ακολουθία της Αναστάσεως.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι δυνατό.
30 γραμμάρια μαγιά.
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό.
½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα.
1 αυγό.
60 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη.
1 κουταλιά ζάχαρη.
1 κουταλάκι σούπας αλάτι.
Σουσάμι.
Λίγος γλυκάνισος.
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι κάνοντας χυλό. Τον αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη να ανέβει για 15-20 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Αφού φουσκώσει, βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από σουσάμι και ζυμώσουμε καλά. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Μπορούμε να θερμάνουμε το φούρνο στους 50° κι όταν βάλουμε το ζυμάρι μέσα να τον σβήσουμε, έτσι θα φουσκώσει γρηγορότερα.
Όταν φουσκώσει το χωρίζουμε στα τρία. Φτιάχνουμε τρεις λωρίδες και πλέκουμε κοτσίδα και ενώνοντας τις άκρες κάνουμε κύκλο. Άλλος τρόπος είναι να του δώσουμε το σχήμα καρβελιού, βάζοντας επάνω δύο λωρίδες από ζύμη – σταυρωτά.
Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αν θέλουμε στη μέση μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κόκκινο αυγό.
Ψήνουμε στους 200° μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της λαμπροκουλούρας. Όταν ψηθεί σε 40-45′ περίπου (να ροδίσει πάνω – κάτω), μπήγουμε το μαχαίρι κι αν βγει καθαρό είναι έτοιμη η Λαμπροκουλούρα μας.
Την τοποθετούμε σε σχάρα και την σκεπάζουμε με πετσέτα, για να κρυώσει και να μην ξεραθεί.
Βγάζουμε τη Λαμπροκουλούρα και την αφήνουμε να κρυώσει, σκεπασμένη με πετσέτες κουζίνας.
Πηγή συνταγής: lelevose