Συνταγή: Τα Pastéis de Nata δημιουργήθηκαν πριν από τον 18ο αιώνα από μοναχούς στο μοναστήρι Jerónimos στην ενορία Santa Maria de Belém στη Λισαβόνα.
Αρχικά, οι τάρτες κρέμας απολαμβάνονταν κυρίως στο μοναστήρι και στις γύρω περιοχές αφού κανένας πλην των μοναχών δεν ήξερε την συνταγή. Μετά τη Φιλελεύθερη Επανάσταση του 1820, πολλά μοναστήρια έκλεισαν και οι συνταγές τους πέρασαν στον ιδιωτικό τομέα.
Το 1837, η συνταγή για τα Pastéis de Nata αποκτήθηκε από τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου ζάχαρης, Domingos Rafael Alves και João Faustino Alves. Άνοιξαν το Fábrica de Pastéis de Belém κοντά στο μοναστήρι Jerónimos, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Η Fábrica de Pastéis de Belém είναι ένα εμβληματικό συγκρότημα που φτιάχνει Pastéis de Nata χρησιμοποιώντας την αυθεντική μυστική συνταγή από τον 19ο αιώνα.
Η συνταγή φυλάσσεται αυστηρά, είναι γνωστή μόνο σε λίγους υπαλλήλους του ζαχαροπλαστείου και είναι must-try για όσους επισκέπτονται τη Λισαβόνα.
Σήμερα σας προτείνουμε την συνταγή του Γιώργου Τσούλη η οποία είναι ονειρική.
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
400 ml γάλα, πλήρες
120 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
1 αυγό, large
2 κρόκοι αυγών, large
2 κ.σ. κορν φλάουρ
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι αδειάζουμε το γάλα, το αυγά, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το εκχύλισμα βανίλιας, το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να σφίξει το μείγμα.
Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, καλύπτουμε με μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην κρέμα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Παράλληλα, απλώνουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια το φύλλο σφολιάτας και το ανοίγουμε ελαφρώς με έναν πλάστη.
Στη συνέχεια, κόβουμε το φύλλο με ένα ποτήρι ή ένα κουπάτ διαμέτρου περίπου 10εκ. σε 12 κομμάτια, τα μεταφέρουμε σε βουτυρωμένες φόρμες για cupcake, τα πιέζουμε ελαφρώς ώστε να εφάπτονται στα τοιχώματα των φορμών και τα τρυπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι.
Κατόπιν, μοιράζουμε ισόποσα την κρέμα που κάναμε στις φόρμες και ψήνουμε τα ταρτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20-25 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμα, αφήνουμε τα ταρτάκια να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Γιώργο Τσούλη, εδώ